D Vitamini ve Gebelik

Salgın döneminde en önemli vitaminlerden birisi de D vitaminidir. Gebelikte vücudun ihtiyacı olan miktardaki D vitaminini kendisinin ve bebeğin sağlığı için almalıdır. İnsan gelişimi için en önemli bileşenler D2 ve D3 dür.

D vitaminine gebelikte neden ihtiyacım olacak?

Öncelikle D vitamini kendiniz için gereklidir. D vitamininin bağışıklık sistemi, hücre bölünmesi ve kemik sağlığı üzerine etkileri hakkında çok geniş araştırmaları vardır. D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfor emilimi için çok gereklidir. Birçok araştırma D Vitamininin vücutta azalmasıyla kanser, doğuştan gelen bağışıklık sistemi hastalıkları, zihinsel hastalıklar, insülin direnci ve kardiovasküler hastalıkların oluşma riskinin arttığını gösterir. D vitamini bebeğinizin kemik gelişiminin sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlar. D vitamini eksikliği gebelikte preeklemsiye sebep olur.

Gebelik öncesi aldığım vitaminlerde yeterince D vitamini var mıdır?

Muhtemelen aldığınız vitaminlerde yeterince D vitamini bulunmamaktadır. Günlük 4000 IU (5 damla) D vitamini alan gebelerde erken doğum ve düşük riski azalmaktadır. Araştırmalar uygun dozda alınan D vitaminin sadece sizin için değil bebeğiniz içinde güvenli olduğunu söylüyor. Gebelik öncesi alınan vitaminlerde bulunan D vitamini ortalama 400 IU dur. Bu nedenle ek D vitamini desteği alınmalıdır.

D Vitamini eksikliğine ne sebep olur?

Günümüzde D vitamini eksikliği çok yaygın hale geldi. Bu durumun birçok sebebi var. Bunu anlamak için D vitamini içeren besinlerden başlayabiliriz. D vitamini içeren besinler yumurta sarısı, somon, balık yağı ve en çok da süt gibi takviye edilmiş ürünlerdir. Ancak bu ürünleri sürekli ve yeterince tüketmek çok kolay değildir. Buna ek olarak birçok dış faktöre bağlı olarak vücut her zaman D vitaminini absorbe edemeyebilir. Yaşadığınız yer, mevsim, dışarıda geçirdiğiniz vakit, cildin renk değiştirme özelliği, yaş, obezite, hava kirliliği hatta bağırsaklarınızın sağlıkla olması bile bu faktörler arasındadır. D vitamini aslında bir hormondur ve vücudun bu hormonu üretmesi için güneş ışığına ihtiyaç duyar. 

D vitamini kullanımının aşamaları nedir?

Başlangıç olarak D vitamini içeren yiyecekler tüketmeye başlayabilirsiniz. Bir diğer adım haftada 2 ya da 3 gün 5-10 dakika güneşlenmek olabilir. Bunların haricinde en etkili yol D vitamini takviyesi almaktır. Aldığınız D vitaminin kalitesi ve miktarı önemlidir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyesini almalısınız.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)