Gebelikte Sırt Ağrısı

Gebelikte sırt ağrısı normal midir?

Sırt ağrısı özellikle son aylarda gebelikte en sık yaşanan problemlerden birisidir. Genelde bebek doğduktan sonra bu ağrılar yok olur. Ancak bazı kadınlarda doğum sonrası sırt ağrıları aylarca devam edebilir.

Gebelikte yaşanan sırt ağrılarına ne sebep olur?

Sırt ağrılarının en büyük sebebine gebelikte büyüyen uterus diyebiliriz. Büyüyen uterus vücudunuzdaki ağırlık merkezinizin yerini değiştirir ve karın kaslarınızı güçsüz bırakır. Bu sizin duruşunuzu değiştirir. Aldığınız ekstra kilolar da kaslarınızdaki yükü ve eklemlerinizde ki baskıyı arttırır. Bu nedenle sırt ağrınız gün sonunda artar.

Karın kaslarının sırt ağrısındaki rolü nedir?

Karın kasları omurgayı destekler ve sırt sağlığında önemli bir rol oynar. Gebelik boyunca bu kaslar gerilir ve güçsüzleşir. Bu durum özellikle egzersiz yaparken sırtınızı incitme riskinizi arttırır.

Hormonlar sırt ağrısına sebep olur mu?

Evet, hamilelik hormonları sırt ağrısına sebep olur. Bebeği doğuma hazırlamak için salgılanan hormon aynı zamanda eklemlerdeki bağları da gevşetir.  Buda sırt ağrısına sebep olur.

Sırt ağrısını engellemek ve hafifletmek için ne yapabilirim?

Sırt ağrılarını engellemek ve hafifletmek için birkaç yol vardır. Örneğin sırtınızı destekleyici kıyafetler ve uygun ayakkabılar giyebilirsiniz. Uyurken, otururken ve bir şeyler kaldırırken uygun pozisyonda olun. Eğer uzun süre ayakta kalacaksanız bir ayağınızı bir taburenin üstüne ya da kutunun üstüne koyun ve sırtınızdaki gerilmeyi engellemeye çalışın. Sıcak ya da soğuk kompres yaparak kaslarınızı sakinleştirebilirsiniz.

Sırtımı desteklemek için ne giyebilirim?

Karın kaslarınızı destekleyen bir korse giyebilirsiniz. Korse belinizin arka kaslarındaki ağırlığı alacaktır. Ayrıca göbeğinizi destekleyecek hamile pantolonu giyebilirsiniz.

Gebelikte giydiğim ayakkabı nasıl olmalı?

Kısa topuklu ancak tamamen düz olmayan kemerli yürüyüş ya da spor ayakkabıları tercih edin. Vücudunuzu öne eğecek ve sırtınızdaki kasları gerecek uzun topuklu ayakkabılardan sakının.   

Otururken sırtımı desteklemek için ne yapmalıyım?

Oturduğunuz sandalyede sırtınızı yastıkla destekleyin. Medikal dükkanlarda satılan destek yastıklarından alabilirsiniz.

Bir şeyler kaldırırken nelere dikkat etmeliyim?

Bir şeyler kaldırırken dizlerinizi bükerek çökün ve sırtınızı düz tutarak kalkın. Belinizden katlanarak eğilmeyin.

 

 

Uyurken sırtımı nasıl destekleyebilirim?

Gebeliğin ilerleyen aylarında yan yatarak uyumak en güvenli uyuma şeklidir. Bacaklarınız bükülmüş şekilde uyuyun. Dizlerinizin arasına ve belinizin altına bir yastık koyabilirsiniz ya da tüm vücudunuzu destekleyecek uzun bir vücut yastığı kullanabilirsiniz. 

Sıcak ve soğuk kompresleri güvenle nasıl kullanabilirim?

Sırt ağrılarınız için ılık su torbası ya da ısı pedi kullanabilirsiniz. Isı pedini belinizin en alt kısmına yerleştirebilirsiniz. Her ikisini de kullanırken yanmamanız için havluya sarıp kullanın. Soğuk presi de ağrılarınız için kullanabilirsiniz.

Hangi durumlarda doktorumu aramalıyım?

Eğer ciddi bir ağrınız varsa ya da ağrınız iki haftadan uzun bir zamandır devam ediyorsa doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuz ağrılarınızın sebebini araştıracaktır. 

 Hangi sağlık sorunları sırt ağrısına sebep olur?

Sırt ağrısı bazı gebelik komplikasyonlarının işareti olabilir. Örneğin sırt ağrısı erken doğumun sebebi olabilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Sırt ağrısına ek olarak ateş, kanama ve idrarda yanma var ise doktorunuzu arayın.

Egzersiz sırt ağrılarıma iyi gelir mi?

Evet egzersiz;

  • Sırtınızı güçlendirir. Sırt kaslarınızı gererek sırtınızı ve bacaklarınızı destekler.

  • Duruşunuzu destekler. 

  • Sırt, karın, kalça ve üst beden kaslarını sağlıklı tutar. 

  • Sırt ağrılarınızı hafifletir.

  • Sizi doğuma hazırlar.

Egzersiz yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Egzersiz vücudunuzda ağrıya sebep oluyorsa mutlaka bırakın ve doktorunuzu arayın.

Gebelikte yürüyüş yapmak iyi midir?

Gebelikte yürüyüş yapmak faydalıdır ve sırt ağrısına iyi gelir. Yürüyüş yaparken mutlaka spor ya da  tenis ayakkabısı tercih edin. 

Yüzme doğru bir egzersiz şekli midir?

Su egzersizleri özellikle sırt ağrısına çok iyi gelir. Su sizi kaldırır ve kaslarınızı zorlamanıza engel olur. Kadınlar gebeliklerinin sonuna kadar yüzebilirler. Bunun için doktorunuzun onayını almayı unutmayın.

Gebelikte yapılabilecek egzersizler nelerdir?

Eğer sizi engelleyecek bir durum yok ise gebeliğiniz boyunca aktif olarak egzersiz yapabilirsiniz. Bu sırt ağrılarınıza iyi gelecektir. Ayrıca günlük aktivitelerinizi yapmanızı kolaylaştıracaktır. Ancak unutmayın hep dediğim gibi herhangi bir egzersize başlarken ya da egzersiz programını değiştirirken doktorunuzla görüşün.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)