Hamilelikte Sık İdrara Çıkma

Hamilelik boyunca tuvalette hiç geçirmediğiniz kadar zaman geçiriyorsunuz. Gün ve gece boyunca sürekli tuvalete çıkıyorsunuz. Hamile kadınların hiç de hoşlanmadığı bu durum hamilelik boyunca yaşanan normal bir süreçtir. Sık tuvalete gitme gün içinde ve gece boyunca sürekli görülen bir durumdur.

Bu durum hamileliğin hangi döneminde başlar?

Sık tuvalete gitme hamileliğin ilk aylarında başlayan ve çok sık görülen en önemli semptomlarından birisidir. Bu durum hamileliğin 3. Ayından sonra, uterus karın boşluğuna çıkmaya başlayınca hafifler. Ancak 35. Haftadan sonra yeniden yoğunlaşır.

Sebebi nedir?

Bu duruma sebep olan şey hamilelikle beraber artan kan akışını sağlayan hCG hormonudur. HCG hormonu böbreklerinize giden kan akışı da hızlandırır. Böbrekleriniz çok çalışırken vücuttan atılan atıklar hızlanır. Aynı şey bebeğiniz içinde geçerlidir. Bu nedenle tuvalete gitme ihtiyacınız iki katına çıkar.

Büyüyen uterus mesaneye baskı yapar ve sık tuvalete gitmenize sebep olur. Son aylara geldiğinizde bebeğiniz doğum için pozisyon alır ve baş aşağı döner. Buda mesanenizdeki baskıyı arttırır ve aynı şekilde sık tuvalete gitmenize sebep olur.

Bu durumda ne yapabilirsiniz?

Tuvaletinizi yaparken öne doğru eğilerek mesanenizi tam olarak boşaltmaya çalışın. Böylece daha seyrek tuvalete gitme ihtiyacı hissedeceksiniz. Tuvaletinizi yaparken biraz bekleyip mesanenizi tamamen boşaltmaya çalışın. Daha az tuvalete gitmek için sıvı tüketiminizi azaltmayın. Siz ve bebeğiniz hamilelik boyunca sıvıya ihtiyaç hissedeceksiniz. Susuzluk idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.

Bu durumu engelleyebilir misiniz?

Mesanenizi tam olarak boşaltmanın yanında sık tuvalete gitmemek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Kafein gibi idrar söktürücüleri azaltın. Bu tarz sıvılar daha çok tuvalete gitmenize sebep olur. Uyumadan önce çok fazla sıvı tüketmeyin.

Sık idrara çıkma hamilelik boyunca azalacak mı?

İdrara çıkma sıklılığı her hamilede farklılık gösterir. Bazı kadınlar bunu çok nadir yaşarken bazıları çok sık yaşar. Bu kişiye özel bir durumdur. Bu doğumdan sonra bitecektir.

Eğer tuvalete gittikten hemen sonra yeniden ihtiyaç duyuyorsanız doktorunuza bu durumu danışın. Doktorunuz bunun bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını kontrol etmek isteyecektir. Ayrıca idrarınızın rengini sürekli kontrol edin. Eğer her şey normal ise idrarınızın rengi açık sarı ve şeffaf olacaktır. Ancak susuz kaldıysanız idrarınızın rengi koyulaşacaktır.

Sağlıklı günler dilerim

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)