Gebelikte Mide Yanması

Gebelikte her kadın mide yanması yaşar. Gebelik boyunca yanma ağızdan başlar mideye bağırsaklara kadar devam eder. Bu şikayeti gebe her iki kadından birisi yaşar.

Mide yanması gebeliğin erken görülen semptomlarındandır. Genelde ikinci aydan itibaren başlar.

GEBELİKTE MİDE YANMASINA NELER SEBEP OLUR?

Gebeliğin başından itibaren vücudunuz progesteron ve relaxin hormonu salgılar. Buda kas dokularınızın gevşemesine sebep olur. Bu duruma mide ve bağırsak kaslarınızda dahildir. Sonuç olarak aldığınız besinler vücudunuzda yavaş ilerler ve şişkinliğe, gaz oluşumuna ve hazımsızlığa sebep olur. Bu durum sizin için çok rahatsız edici olsa da bebeğiniz için aslında faydalıdır. Bu yavaşlık bebeğinizin besinleri daha uzun süre almasına yardımcı olur.

Yanma, yemek borusunu mideden ayıran kas halkası genişlediğinde besinlerin ve midedeki sindirim sularının mideden yemek borusuna yeniden dönmesiyle oluşur. Bu mide asitleri hassas yemek borusunu rahatsız eder ve kalbinizin etrafında hissedilen yanmaya sebep olur.

GEBELİKTE MİDE YANMASINI GİDERMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Gebelikte yaşanan bu sorunu kontrol altına almak için çeşitli yollar deneyebiliriz.

  • Yemeklerden yarım saat sonra sakız çiğnemek tükürük salgılamayı arttıracaktır. Buda yemek borunuzdaki asidi etkisiz hale getirecektir. Eğer naneli sakız yanmayı arttırıyorsa nanesiz ve şekersiz sakız tercih edin.

  • Her yemekte birkaç badem tüketin. Badem mide sularınızı etkisiz hale getirecektir. Buda sizi rahatlatacak ve mide yanmasına engel olacaktır.

  • Yemeklerden sonra ya da mide yanmanız başladığında küçük bir bardak badem sütü içebilirsiniz. Bazı hamilelerde bir kaşık ballı süt de mide yanmasına iyi gelebilir.

  • Hazımsızlığı tetikleyen besinlerden kaçının. Eğer tükettiğiniz bir besin sizde hazımsızlık ya da mide yanmasına sebep oluyorsa beslenmenizden çıkarın. Baharatlı, kızarmış, yağlı besinler, çikolata, kafein, gazlı içecekler, nane ve turunçgiller gibi besinlerin mide yanmasını tetiklediği bilinir. Bunlardan uzak durun.

  • Yemek yerken çok fazla sıvı tüketmeyin. Mide yanmasına sebep olabilir. Almanız gereken sıvıyı yemek aralarında tüketin.

  • Uyumadan en az iki saat önce yemeği bırakın. Böylece mideniz sindirimi uyumadan önce bitirecektir ve rahat bir uyku sizi bekleyecektir. Eğer mutlaka yemeniz gerekiyorsa hafif ve mide yanmanızı tetiklemeyecek şeyler tercih edin.

  • Üç öğün tıka basa yiyeceğinize öğünlerinizi küçültüp sayılarını arttırın. Bu gebelikte birçok semptom için çözüm olacaktır. 

  • Yemek yerken çok çiğneyin. Sindirim ağızda başlar. Çok çiğnediğinizde mide yükünü hafifletmiş olursunuz. Ayrıca hızlı yemek midede gaz oluşumuna sebep olur. Çok acıktığınızda ve hızlı yemek zorunda olduğunuzda ağzınıza küçük parçalar alıp uzun süre çiğneyin.

  • Geniş kıyafetler tercih edin. Özellikle göbeğinizi sıkmayacak ve midenizi baskılamayacak şekilde giyinin. 

  • Yemek yerken dik oturun ve yemek sonrası bir süre dik durun. Sırt üstü uzanmak, kambur oturmak ve yatay oturmak mide suyunuzun yemek borunuza geri gelmesine sebep olur. Uyurken baş kısmınızın yüksekte olmasını sağlayın. 

  • Kilonuza dikkat edin. Yavaş yavaş ve ölçülü kilo almaya çalışın. Fazla kilolar sindirim borunuza baskı yapıp mide yanmasını tetikleyebilir.

  • Kesinlikle sigara kullanmayın. Eğer hala bırakmadıysanız hemen bırakmanız için başka bir sebep de mide yanmasıdır.

  • Stresten uzak durun. Stres tüm mide sorunlarınızı birleştirir. Sizi rahatlatacak yollar bulun. Yoga, pilates gibi.

MİDE YANMASI İÇİN İLAÇ KULLANABİLİR MİYİM?

Mide yanmanızı rahatlatmak için doktorunuz uygun dozda ilaçlar verebilir. Doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı gebelik boyunca mide yanması için kullanmayın. Doktorunuz geçmeyen ve sizi sürekli rahatsız eden mide yanmanız için alternatif çözümler önerebilir. 

GEBELİK BOYUNCA MİDE YANMASINI ENGELLEYEBİLİR MİYİM?

Maalesef gebelikte mide yanmasını engellemek çok mümkün değil. Ancak gebelik boyunca yaşanan hazımsızlık ve mide yanması endişelenecek bir durum değildir. Bunu engellemek için alabileceğiniz bazı tedbirler var.

MİDE YANMASI GEBELİKTE NE ZAMAN SONLANIR?

Maalesef mide yanması gebelik boyunca yaşayacağınız bir semptom olabilir. Eğer bu şikayetler 4. aydan itibaren başlarsa şanslı sayılırsınız. Bu aydan itibaren uterus büyümeye başlar ve midenize baskı yapar. Buda mide yanması için bir sebeptir. Doğumdan sonra bu sorundan kurtulursunuz. 

GEBELİK VE REFLÜ

Eğer gebelik öncesi reflü sorununuz varsa mide yanması sizin için yeni bir durum değil. Eğer kullandığınız bir ilaç varsa bunu gebelikte kullanıp kullanamayacağınızı mutlaka doktorunuza danışın. Mide yanmasını önlemek için aldığınız tedbirler reflü içinde çözüm olabilir. Eğer reflüyü gebelikle birlikte yaşamaya başladıysanız ve bu durum haftada ikiden fazla oluyorsa doktorunuza danışın. Bunun için size farklı bir tedavi önerebilir.

GEBELİKTE MİDE YANMASI BEBEĞİN SAÇLI DOĞACAK OLMASIYLA ALAKALI MIDIR?

Gebelikte mide yanmasının bebeğin saçlarıyla alakalı olduğu inancı tamamen batıl bir inanca dayanır. Hiçbir mantıklı açıklaması yoktur. Mide yanmasına sebep olan şey gebelikte artan hormonlarınızla alakalı bir durumdur.

Sağlıklı bir gebelik geçirmeniz dileğimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)