Depresyon

Yazar Ruken Ağaçhanlı VuralPsikiyatrist • 29 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Depresyon tedavisi çoğu zaman psikoterapi ve ilaç ile yapılır.

Kullanılan antidepresanların etki göstermesi 2-3 haftayı bulabilir. Özellikle ilaçlara ilk başlanan dönemde hastalar hafif yan etkiler yaşayabilse de kısa zaman içinde bu yan etkilere tolerans gelişir ve iyilik hali başlar. İlk dönem yan etkiler ile baş etmekte güçlük çeken hastalar için psikiyatri uzmanları kişiye özel tedavi düzenlemesi yapar. Tedavi düzenlenmesi ve ilaç kombinasyonlarının ayarlanması uzmanlık bilgisi ve takip gerektirir. Bu yüzden psikiyatri uzmanına başvurmadan başlanan tedaviler yanlış hatta zarar verici olabilmektedir.

Tedavi sürecinde ek olarak şunları yapmanız tedavi sürecinizi olumlu etkileyecektir;

  • Kendinizi izole etmemeye çalışın ve başkalarının size yardım etmesine izin verin. Depresyon hastalığın doğası gereği içe çekilme, tek kalma isteği ile gider ancak sosyal geri çekilme hemen her zaman hastalığı kötüye götürür.

  • Tedavi ile ilgili gerçekçi hedefler belirleyin. Pek çok rahatsızlık gibi depresyon tedavisi de belirli bir tedaviye cevap verme süreci içerir. Tedavide hedef günlük yaşama adaptasyonunuzu bozan semptomların giderilmesi ve daha doyumlu bir yaşam sürdürülmesidir.

  • Aktif olmaya ve egzersiz yapmaya çalışın. Yapabileceklerinizi gözden geçirin. Evde ve işte neleri yapabilirsiniz? Çamaşırları katlama, 15 dakikalık kısa bir yürüyüş, koltuğun üzerinde yapılan bir gevşeme egzersizi dahi depresyon tedavisi için çok fayda sağlayabilir. Açık havada vakit geçirmeye çalışın, yeşil alanların sakinleştirici etkisinden yararlanın.

  • Ruh halinizin hemen değil, kademeli olarak iyileşmesini bekleyin.

  • Evlenmek, boşanmak veya iş değiştirmek gibi önemli kararları kendinizi daha iyi hissedene kadar erteleyin. Kararları, sizi iyi tanıyan ve durumunuz hakkında daha objektif bir görüşe sahip olan kişilerle tartışın çünkü depresyon süreci muhakemenizi olumsuz etkileyebilir, yanlış kararlar alabilirsiniz.

Kendinizi depresyon hakkında eğitmeye devam edin. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)