Vajinismus Tedavisi

Yazar Ruken Ağaçhanlı VuralPsikiyatrist • 29 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Cinsel terapi hekiminiz ile vajinismusa neden olabilecek durumlar üzerinde bilişsel çalışma yaptığınız bir terapi çeşitidir. Bu çalışmalar ile birleşmeye engel olan kaygıların üzerine gidilmesi ve birleşmeye karşı olumsuz inanışların düzeltilmesi amaçlanır.Terapistiniz ayrıca size evde düzenli yapacağınız ödevler verir. Ödevlerin amacı kasılmaları engelleme ve birleşmeye hazırlanmadır. Cinsel terapi sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Terapi ortamında birleşme denemesi olmayacaktır ve terapistin hastalarına dokunması söz konusu değildir. Düzenli yapılan ödevler ile kısıtlı süre içinde vajinismus tedavi süreci biter..

Anestezik etkili ilaçların, kas gevşeticilerin tedavide yeri yoktur. İlaçların rutin tedavide yeri yoktur ancak psikiyatri uzmanın uygun görmesi halinde ilaç önerebilir.

Vajinismus tedavisi süreci her çift için farklı ilerleyen bir süreçtir. Her çift için ayrı tedavi planı uygulanır bu yüzden tedavi başında kesin bir tedavi süresi söylemek doğru ve uygun değildir. Vajinismus tedavisi çift olarak sürdürülen bir tedavidir. Çünkü vajinismus sadece tek kişinin sorunu değil, çiftin sorunudur. Birleşmenin gerçekleşememesi ilişki için yıpratıcı bir etkiye sahiptir. Kişiler partnerleri/eşleri ile birlikte zorlayıcı bir sürecin içinden geçerler. Özel durumlarda doktorunuz ile partnersiz vajinismus tedavisi yöntemleri üzerine konuşabilirsiniz.

Cinselliğin tabu olarak görülmesi doktor başvuruları önünde büyük bir engel. Pek çok kişi cinsel konularda konuşmaktan kaçınır ve bu oldukça anlaşılır bir durumdur. Unutmayın ki konuşmakta zorlandığınız konular bir cinsel terapist için rutin konulardır ve tedavi süresince rahatsız hissetmemeniz için çok özenli davranacaktır.

Vajinismus tedavisi için cinsel birleşmenin gerçekleşmesi hedeflerden sadece biridir ancak tek başına birleşmenin olması tedavinin bittiği anlamına gelmez. Birleşmeye eşlik eden bütün olumsuz his ve davranışların (korku, kasılmalar, ağlamalar, bulantı, isteksizlik vs..) sonllanmış olması gerekir. Sağlıklı ve doyumlu bir cinsel hayat nihai hedeftir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)