Vajinismus (Cinsel Organlarda-Pelviste Ağrı/İçe Girme Bozukluğu)

Yazar Ruken Ağaçhanlı VuralPsikiyatrist • 29 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Vajinismus, birleşme sırasında, vajina kaslarının yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmasıdır. Bedenin tamamında kasılmalar olabilir ve kişilerin bacakları istemsizce kapanabilir. Vajinismus yaşayan kişi kaçınma tepkisi, korku duygusu yaşar. Çoğu zaman birleşme olanaksızdır. Daha nadir durumlarda vajinaya giriş olur ancak birleşme ağrılıdır ve kişi keyifli bir cinsellik yaşayamaz.

Her birleşmede ya da vajinaya giriş denendiğinde korku, kasılma, kaçınma ve ağrı oluyorsa bu birincil vajinismus olarak adlandırılır. Daha önce doyumlu ve sıkıntısız birleşme mümkünken sonradan bu belirtiler ortaya çıkmışsa buna ikincil vajinismus denir.

Vajinismus Belirtileri;

Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) genellikle vajinismus belirtilerinin ilkidir. Ağrı sadece girişle olur. Hemen her zaman giriş sonlandıktan sonra geçer. Bazı kadınlar bu hissi yanma veya penisin “duvara çarpması” gibi bir his olarak tanımlar. Birleşme kaygısına sıklıkla cinsel istekte azalma eşlik eder.

Bazı kadınlar bazı partnerler ile vajinismus belirtileri yaşarken, bir diğer partnerle sıkıntısız birleşme yaşayabilir. Bazı kadınlar tampon kullanabilir, vajinal muayene olabilir ancak birleşme yaşayamaz. Vajinismus belirtileri farklı kişilerde farklı şekillerde ortaya çıkabilir.

Vajinismus belirtileri olan kadınların partnerlerinde de cinsel isteksizlik ve sertleşme güçlüğü gibi sorunlar baş gösterebilir. Bu yüzden değerlendirmenin çift olarak yapılması önemlidir.

 

VAJİNİSMUS NEDEN OLUR?

 Vajinismus nedeni olarak gösterilebilecek tek bir kesin etken yoktur. Yasaklı cinsellik, eğitimsizlik, bekaret kaygısı gibi etkenler nedeniyle; Türkiye’de daha sık görüldüğü bilinmektedir. Olumsuz cinsel yaşam öyküsü, eşlik eden anksiyete durumları, nadiren jinekolojik durumlar vajinismus gelişmesine neden olabilir.

 

VAJİNİSMUS KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Vajinismusun eğitim ve gelir düzeyinden bağımsız olarak her sosyokültürel düzeyde kadında görülebildiği biliniyor. Vajinismus durumunun daha sık görüldüğü gruplar genellikle cinsel eğitim almayan, cinselliğin tabu olarak karşılandığı toplumlarda yetişen, çocukluk çağında birleşme korkusu aşılanan kadınlar oluyor. Eşlik eden psikiyatrik durumlar vajinismus görülme sıklığını arttırabildiği gibi, vajinismus durumunun kendisi de psikiyatrik sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Çiftlerin yaşadığı hayalkırıklığı zamanla yerini anlaşmazlıklara ve şiddeti çatışmalara bırakabiliyor bu da ilişki gidişatını olumsuz etkileyebiliyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)