Obsesif Kompulsif Bozukluk

Yazar Ruken Ağaçhanlı VuralPsikiyatrist • 29 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi; ilaç, psikoterapi veya ikisinin bir kombinasyonu ile olur. OKB hastalarının çoğu tedaviye yanıt verse de, bazı hastalarda semptomlar görülmeye devam edebilmektedir.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kaygı uyandıran takıntılı düşünce ve inançlar ile zorlantılı olarak yapılan davranışlarla tanımlanan zihinsel bir durumdur. Bu davranış, bireyin kaygısını yatıştırmak yerine artırdığı için, tedavide kaygı ve zorlantılı davranışların üzerine gidilir. Her biri kendi etkinlik seviyesine ve olası yan etkilerine göre tanımlanmış OKB tedavi seçenekleri vardır. Belirtilerinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun tedaviyi bulmak için doktorunuza danışmanız önerilir.

Antidepresanlar genellikle Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi için reçete edilen ilk ilaçlardır. Bunun nedeni hastanın depresyonda olması değildir, antidepresanlar OKB’yi de tedavi eder. Doktorunuz yaşınıza, sağlığınıza ve semptomlarınıza bağlı olarak klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin veya başka bir antidepresan reçete edebilir. Bu ilaçların etki göstermesi bir kaç haftayı alacaktır. Doktorunuz ihtiyaç durumunda Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi için başka gruptan ilaçlar reçete edebilir.

Psikoterapi, OKB’li hastalar için etkili bir tedavidir. Çoğu ruhsal bozuklukta olduğu gibi, tedavi genellikle kişiye özeldir ve ilaç tedavisi ya da psikoterapi ya da her ikisinin bir kombinasyonu ile başlayabilir. Bu yüzden her hastanın bir psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi mecburidir. İlaç tedavisine ve psikoterapiye yanıtsız nadir hastalar için yetişkinlerde Transkraniyal Manyetik Stimülasyon bir sonraki basamakta uygulanabilir. TMS tedavisinde beynin belli bir bölümündeki sinir hücrelerini uyramak için manyetik alan kullanılır.

TMS (transkraniyal manyetik stimülasyon). TMS ünitesi, manyetik uyarı ile beynin belli kesimlerini uyarmayı hedefleyen girişimsel olmayan bir cihazdır.

Bazen OKB’si olan kişilerde anksiyete, depresyon veya beden dismorfik bozukluğu gibi başka zihinsel bozukluklar da olabilir. Tedavinin nasıl devam edeceğine psikiyatri uzmanı tarafından ayrıntılı muayene yapıldıktan sonra karar verilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)