Depresyon

Yazar Vedat ArasPsikolog • 16 Mart 2020 • Yorumlar:

Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Kişinin günlük faaliyetlerini yerine getirmesini engelleyen üzüntü, kayıp ya da öfke duygularıyla tetiklenir. 20 kişiden 1'ini etkilediği tahmin edilen hastalık, her insanda farklı seyreder. Günlük çalışmanızı engelleyebilir, daha düşük üretkenliğe neden olabilir, ilişkileri bozabilir ve bazı sağlık durumlarını da etkileyebilir. Depresyon nedeniyle astım, kalp-damar hastalığı, kanser, diyabet, şişmanlık gibi rahatsızlıklar ilerleyebilir.

Depresyondaki kişiler genellikle her şeyin hep kötü olacağına ve öyle kalacağına inanmaktadırlar. Bu şekilde düşünmeleri onların suçu değildir çünkü depresyon sürecindeyken bu ve benzeri düşüncelerin olması depresyonun birincil semptomudur

Depresyonun diğer bir önemli semptomu ise kişilerin kişilerin bir şeyleri yapmak isteğini etkilemesidir. depresyondaki kişiler genellikle kendilerini daha önceki halleriyle aynı olmadıkları konusunda eleştirmeye başlarlar. Bu sebeple depresif kişiler oldukça hareketsiz ve bir şeyleri yapma isteğini kaybetmiş kişilere dönüşür ve kendilerinin bir daha asla eskisi gibi olamayacaklarını düşünürler.

Depresif kişiler geçmişlerine baktıklarında başlarına gelen kötü şeyleri hatırlarlar geleceklerine baktıklarında ise hep bir karmaşa ve umutsuzluk söz konusudur. Bu düşünceler bir sure sonra karamsarlık ve umutsuzluk hissi yaratır. İnsanlar bu düşüncelere çok güçlü bir şekilde inanırlar ve sorunlarının omür boyu süreceklerini düşünürler.

Ancak kişilerin umutsuz ve karamsar hissetmesine sebebiyet veren düşünceler çoğu zaman büyük çarpıtmalar içerir bu çarpıtmalarla beraber kişiler bir takım yanlış ve hatalı düşünceler içindedirler ve kişiler düşüncelerindeki bu yanlışları ve hataların farkına vardıklarına sürekli bir hale gelen karamsarlık ve umutsuzluklarının sebeplerini anlamaya başlarlar

Depresif kişiler kendilerini kötü hissettiren düşüncelerini tanımaya başladığında ve aynı şekilde onları bir şeyler yapmaktan alıkoyan durumlarının sebeplerini görmeye başladıktan sonra bu durumlara karşı yeni bakış açıları üretmeye başlar yani bir nokta da hatalı ve çarpıtılmış düşüncelerinde ufak çaplı değişiklikler yaparak ve olaylara yeni pencerelerden bakarak hatalı ve bozuk düşüncelerden arınıp kendilerini daha iyi hissederler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar