Dermatoloji İşlemleri

Yazar Nilgün BahçetepeDermatolog • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

iyileştirme ve doku kalitesini arttırma özelliği sayesinde peeling, lazer ve mikroiğneleme (dermaroller ve dermapen) tedavisi sonrasında iyileşmeyi hızlandırmada, sivilce (akne) izlerinin, yara izlerinin tedavisinde, deri çatlaklarının giderilmesinde, cilt gençleştirmede, cilt lekelerinin giderilmesi ve saç dökülmesi tedavisinde kullanılmaktadır.

PRP ince uçlu iğneler yardımıyla deri üzerinde küçük delikler açılarak enjekte edilir. Uygulama öncesi ağrıyı azaltmak için lokal anestezi kremi uygulanabilir. Uygulama sonrası saatler içinde geçen hafif bir kızarıklık olabilir.

Uygulamanın hemen ertesi gününde ciltte oldukça yoğun parlaklık ve canlılık görülür. Bu etkinin kalıcı olabilmesi için uygulamanın 3-4 hafta aralıklarla en az 3 seans yapılması gerekmektedir.

Mezoterapi

– Saç dökülmesi, güçsüz saç tellerinin kuvvetlendirilmesi,

– Aşırı kuru ve nemsiz kalmış ciltlere nem sağlanması, ince kırışıklıkların giderilmesi ve cildin sıkılaştırılması (Mezolift), yüzde canlılık ve parlaklık sağlanması, sonrasında yapılacak uygulamalara cildin hazırlanması, diğer yöntemlerle beraber sivilce, yara ve yanık izi ve deri lekelerinin tedavisinde 

– Selülit, çatlak tedavisinde,  liposuction sonrasında derinin toparlanmasında, bölgesel yağlanması olan bölgeleri inceltme amacıyla, çok gevşek olan bacak içi ve karın gibi bölgelerin sıkılaştırılmasında uygulanabilir.

Mezoterapi sonrasında kişinin sosyal hayatını ve günlük aktivitelerini etkilemeyen birkaç saat içinde geçen hafif bir kızarıklık ve 1-2 gün içinde geçen küçük morarmalar oluşabilir. 

Uygulama 1-2 hafta aralıklarla ortalama 4 seans olmakla beraber  idame seansları gerekebilir. 

Mikroiğneleme (dermaroller, dermapen)

Üzerinde boyları 0.25 mm ile 2.5 mm e kadar değişebilen iğnecikler bulunan aletlerle yapılan bu işlem yüz gençleştirmede,  akne ve yara izlerinin tedavisinde, saç dökülmesi tedavisinde, cilt çatlaklarının tedavisinde kullanılabilir. Mikroiğnelerin deride açmış olduğu mikrodelikleri deri yara gibi algılar ve büyüme faktörleri ile yeni bağ doku sentezi başlar. Bu sayede deride tam bir yenilenme başlatılmış olur. Ayrıca kişinin sorununa göre seçilen tedavi ürünleri mikrodeliklerden emdirilerek tedavi başarısı artırılmış olur. Sadece cildinde hafif bir canlanma isteyen hastalarda tek seans yeterli olurken; diğer tüm uygulamalarda 1-2 hafta aralıklarla en az 4 seans uygulama önerilmektedir. 

 

 

 

Botoks

Botoks mimik hareketlerine bağlı kırışıklıkları giderme ve kaş kaldırma, yüzdeki sarkmaların azaltılması, yüz inceltme, boyun ve dekolte kırışıklıkları ile koltukaltı ve el ayak terlemesi gibi bölgesel aşırı terleme tedavisinde kullanılmaktadır. 

Botoks ile kırışıklık ve deride ki çizgiler geçici süre yok edilir. Etki süresi kişiden kişiye yaş ve uygulanan bölgenin durumuna bağlı olarak değişiklik göstermekte olup yaklaşık 4-6 ay sürmektedir.

Uygulama süresi yaklaşık 10-15 dakikadır. İşlem sonrası normal hayatına dönebilir. Botoksun uygulandığı gün spora, kuaföre, hamama veya saunaya gidilmemesi, yüz üstü yatılmaması önerilir.

Dolgu 

Dolgu maddeleri, yaşlanma ile ortaya çıkan bağ dokusu kayıplarının yerine konulması vücuttaki herhangi bir yapının (yüz, el sırtı, burun vb.) hacmini arttırmak, derin kırışıklıkları doldurmak ve dudak dolgunlaştırmak için kullanılır. Dolgu maddelerinin kalıcılığı, kullanılan ürüne ve kişisel faktörlere göre değişmekte olup, ortalama 6-12 aydır.

Dolgu maddesi olarak bağ dokumuzda olan ve derimizin gerginliğine katkıda bulunan hyaluronik asit kullanılmaktadır. Dolgu maddesi ince uçlu iğneler yardımıyla kırışıklık ya da belirgin bağ dokusu kaybı olan bölgelere doğrudan enjekte edilir. 

Dolgu enjeksiyonu yapılmadan önce kan sulandırıcı aspirin, E vitamini gibi ilaçların kullanılmamış olması gerekmektedir. 

Dolgu uygulamasından sonra ilk 24 saat sıcak banyo, duş yapılmamalı, sauna  veya hamama girilmemelidir. İşlem sonrasında doktor tarafından belirtilmediği sürece dolgu yapılan bölge fazla masajlanmamalıdır. İşlem yapılan bölgeye aşırı soğuk ya da aşırı sıcak kompres yapılmamalıdır. 

 Peeling 

Güneşe ve yaşa bağlı olarak oraya çıkan kırışıklar, lekeler, sivilce izlerinin tedavisinde deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir madde uygulanması işlemidir. Deride oluşturulan soyulmanın ardından deri yenilenir ve cilt dokusu ve rengi daha düzgün ve canlı olur. 

İşlem esnasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma olabilir.  Yüzeysel uygulamada 1-5 gün süren kızarıklık ve hafif soyulmalar, derin uygulamalarda şişlik ve gerginliğin yanı sıra yaklaşık bir haftada soyulan kahverengi bir tabaka oluşabilir. Ciltte oluşan kabuklar kesinlikle soyulmamalı ve hekim tarafından önerilen ürünler kullanılarak güneşten korunmaya dikkat edilmelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Nilgün Bahçetepe

Dermatoloji Uzm. Dr.

Randevu al