Ders Başarısızlığı

Yazar Mehmet UyarPsikolog • 16 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Ders Başarısızlığı

Ders başarısızlığı Günümüzde pek öğrencinin sorundur. Kimi hiç çalışmadığı için derslerini başaramaz, kimi çalıştığı halde derslerini başaramaz, kimi de başardığını düşündüğü halde öğretmeni ya da anne babasını mutlu edemez.

Ders Başarısızlığı

Ders başarısızlığıyada ders başarısı için ne yapmak gerekir. Nasıl başarılı olunur. Bazı öğrenciler neden sürekli başarısızdır? Bunların sonucun pek çok nedeni vardır. Bir öğrencinin başarılı olabilmesi için herhangi bir ders için örneğin matematik ya da 7. Sınıf tüm dersleri için iyi bir değerlendirme yapması gerekir. Bazen her ders için ayrı bir değerlendirme yapması gerekebilir.

Bir öğrenci tüm derslerden ve matematik, Türkçe, İngilizce gibi bir dersten başarısız ise ve bu geçmişte de böyle ise öncelikle yapılaması gereken şey IQ testi. Zeka testi yapılarak genel bir zeka sorunu mu var yoksa özel öğrenme güçlüğü mü var onun tespit edilmesi gerekir. Yapılan test sonucunda her hangi bir alanda yetersizlik ortaya çıkmış ise o takdirde çıkan eksikliğe yöneliközel eğitimya da destek eğitim gerekir. Böyle durumlarda öğrenci ne kadar çalışırsa çalışsın başarılı olamıyordur.

IQ testi sonucu normal bulunmuş ise, dikkat eksikliği, kaygı bozukluğu gibi psikolojik faktörlerin elenmesi gerekir. Öğrencinin konuya dikkatini verememesi, yüksek kaygı, öğretmeni dinlese bile ya da konuyu okusa, çalışsa bile anlamamasına yol açmaktadır ki benim 20 yıllık tecrübemde böyle çok öğrenci ile karşılaştım. Düzenli olarak derse gelmesine ve ders çalışmasına karşın başarılı olamamaktadır.

Sınav kaygısıders başarısızlığı sonucuna yol açan bir başka faktördür. Öğrenci çok iyi bilmesine karşın bildiklerini kaygı nedeniyle sınavda ortaya koyamamaktadır. Bu durum dapsikoterapiiyi bir yardımcı olabilir. Ayrıca öğretmenlerin de öğrenciyi değerlendirirken yalnızca sınav puanı ile değerlendirmemesi gerekir. Geniş bir değerlendirme skalası performansı düşük öğrenciler için de motivasyon kaynağı olacaktır.

Tüm bunların dışında da ders başarısızlığı gösteren öğrencilerimiz vardır. Bu grupta ki öğrenciler nasıl çalışacaklarını bilememektedirler. Öğrenci rehber öğretmen ve veli birlikteliği ile stratejik bir çalışma palanı hazırlanarak başarı kolaylıkla arttırılabilir. Bura velilere önemli görevler düşmektedir. Çocuklarını koşulsuz koruyucu, kabullenici ve sevgi dolu yaklaşım onları kazanmada büyük yarar sağlayacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Uyar Odyoloji (Dil, Konuşma ve Ses Bozuklukları), Psikoloji Uzm. Ody.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)