Detoks Diyetleri

Yazar Elif Nur BaşaranDiyetisyen • 7 Eylül 2020 • Yorumlar:

Merhabalar… Bu yazımda sıra, sıkça duyduğumuz ama ne olduğunu tam olarak bilmediğimiz detoksa geldi. Bakalım detoks ne demek, nasıl yapılır, çok mu hızlı kilo verdirir? Nedir bu detoksun amacı?

Detoks Nedir? Vücut Nasıl Detoks Yapar?

Son günlerde detoks kelimesini sosyal medya detoksu, alışveriş detoksu olarak da duyar olduk. Buradan da anlayacağımız gibi, detoksun kelime anlamı aslında ‘arınma’… Hızlı kilo vermenin haricinde, temizlenme, kötü besinlerden ve toksinlerden arınma süreci. 

Peki, vücudumuzun kendi detoks mekanizmasının olduğunu biliyor musunuz?

 

Karaciğerimiz vücudumuzun detoksifikasyon yapan organıdır. Bu nedenle vücudumuz için çok kıymetlidir. Ve fazla ilaç ve kötü besin kullanımından zarar görür. Çünkü kötü bir beslenme tarzı varsa, kullanılan ilaçlar, çevreden aldığımız ağır metaller karaciğere ağır gelir. Ve detoks yapmakta, yani vücudu arındırmakta zorlanır. Bu gibi durumlarda, karaciğer sağlığımızı korumak ve vücudu arındırmak adına detoks yapılır. Genelde karaciğer koruyucu besinler tercih edilir. Fakat sonra zamanlarda kilo vermenin ve görsel algının artmasıyla, detoks kelimesi hızlı kilo vermek anlamında kullanılır oldu. Çünkü özellikle biz kadınlar için zayıf olmak sağlıklı olmaktan önce geliyor… ( Toplum olarak her anlamda, ne kadar kötü bir hal alıyoruz… ) Halbuki detoks, aynı kelime anlamındaki gibi vücudu kötü atıklardan arındırmak için yapılır. Bu atıklardan arındırırken, sıvı formda meyve-sebzeli karışımlar, doğal bitkisel besinler, karaciğer dostu sebze yemekleri kullanıldığı için de kalorisi düşük bir beslenme modeli izlenir. Bu nedenle hızlı kilo verilmiş olur. 

Yani aslında detoks, vücudu toksinlerden arındırmaya çalışırken, kalori çok yüksek olmadığı ve genel anlamda bitkisel kaynaklı beslenildiği için hızlı kilo vermeye sebep olan bir sistemdir.

 

Özetle;

  • Detoksun amacı hızlı kilo verdirme değildir. 

  • Detoks listeleri bitkisel kaynaklı olduğu için düşük kalorili beslenirken kısa süreli hızlı kilo verilmiş olur. 

  • Listeler genelde bitkisel kaynaklı olduğu için uzun dönem detoks yapılması uygun değildir. Protein açığı ortaya çıkacaktır. Bu nedenle kas kaybı meydana gelebilir. 

  • İnternette yazan hızlı kilo verdiren detoks listeleri lütfen yapmayınız. Eğer bir sağlık probleminiz varsa vücudunuza yarar değil zarar verebilirsiniz.

  • Kilo vermenin popülerleşmesiyle beraber, detoks amacı olmayan, sağlıksız beslenme listeleri internet sitelerinde dolaşıyor.  Detoksun ne olduğunu, amacını ve diyetin kişiye özel olduğunu unutmayınız.

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğunuzda, karaciğer vücut detoksunu kendi yapacaktır. Fakat, mevsim geçişlerinde ve yaşam tarzınızın yoğunlaştığı dönemlerde aldığınız toksinlerden korunmak, karaciğerin daha iyi detoks yapmasını sağlamak için, karaciğer detoksu yapmak faydalı olacaktır. Bu durumda bir uzmandan destek almayı unutmayınız.

 

Kendi detoks yapabilen, sağlıklı bir karaciğere sahip olduğunuz, fit günlere…

Beni takip ettiğiniz için teşekkür ederim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)