Detoks Gerekli Mi?

Yazar Çağla PektaşDiyetisyen • 15 Nisan 2019 • Yorumlar:

Dillerden düşmeyen bu detoks neden bu kadar popüler oldu? Sağlıklı mı? İşe yarıyor mu? Herkesin kafasında deli sorular… Hadi gelin birlikte tartışalım. Detoks diyetleri toksin ve ödem atılmasını sağlayan düşük kalorili diyet stratejileridir. Detoks endüstrisi patlamasına rağmen, bu diyetlerin kullanımını desteklemek için çok az klinik kanıt var.

Birkaç klinik çalışma, ticari detoks diyetlerinin karaciğer detoksifikasyonunu arttırdığını ve kalıcı organik kirleticileri vücuttan attığını göstermiştir, ancak bu çalışmalar örnek büyüklüğü bakımından yetersizdir. Amerika’da güçsüzlük ve halsizlik şikayetiyle hastaneye başvuran bir kadının 2 hafta içtiği detoks çayı önce akut karaciğer yetmezliğine sonra ölümüne neden olduğu araştırmalar sonucunda belirtilmiştir. Yani bu öyle basite alınacak bir konu değil. Öncelikle sağlık geçmişi olmayan ticari amaçla ortaya çıkan ‘’Detoks Uzmanıyım’’ diyen kişilerden uzak durun. Öyle bir alan yok! Bu konuda biz diyetisyenlerden yardım almalısınız.

Peki dışarıda satılan detoks içecekleri zararlı mı? Öncelikle zararlı/yararlı olması kişiye göre değişir. Bir kişiye iyi gelen başka birine kötü bir etki yapabilir. En güzeli sebze ve meyveyi taze olarak kendisini yemektir. Çünkü çiğnemeyi artırarak beyne tokluk sinyali gitmesini sağlar. Biraz değişiklik istiyorsanız diyetisyeninizin sizi yönlendirmesiyle kendi detoks içeceğinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda daha ekonomik olur. Ancak imkanınız yoksa güvenilir bir markadan içeriği temiz bir detoks suyu alınabilir ve kullanımı da çok sık olmamalıdır.

Örnek Detoks Tarifi

Malzemeler

Yarım limon suyu

2 halka dilim ananas

1 avuç maydanoz

1 adet salatalık

1 fındık büyüklüğünde taze zencefil

1 avuç roka

Dilediğiniz kadar su

Malzemeleri blenderdan geçirerek içebilirsiniz.

Hamile ve emzirme döneminin ilk 6 ayındaki kadınlar için uygun değildir. Herhangi bir teşhis konulmuş hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)