Detoks Sağlıklı Mı?

Yazar Erden Abdüsselam • 22 Haziran 2023 • Yorumlar:

Detoksun kelime anlamına bakacak olursak vücuttan toksin atmak anlamına geliyor, bu şekilde baktığımızda sağlıklı ve gerekli bir uygulama gibi duruyor değil mi? Ancak sahadaki uygulama şekli ve amacına baktığımız da gerçekten öyle mi?

Son zamanlarda detoksların temel kullanım amacı kilo kaybı olduğunu görüyoruz, vücudumuzdan toksin atarak nasıl zayıflama sağlıyoruz, toksinleri vücuttan atmanın direk kilo kaybına bir etkisi var mı? maalesef toksin atımı ile kilo kaybının direk bir bağlantısı yoktur, ancak vücudun daha düzenli çalışmasını sağlayarak dolaylı bir etki sağlayabilir ama bunu kısa vadede göremezsiniz. Fakat sahadaki uygulamaya baktığımızda bir kaç günde yüksek kilo kayıpları oluşturduğunu görüyoruz, bu kayıpları nasıl sağlayabiliyor bir bakalım;

Detoksları bitki çayları veya sebze suları ile yapılmasını tavsiye ediyorlar, bu ürünlerin kalorileri çok düşüktür ve bu ürünleri verilen diyete ek olarak değil öğünün yerine kullanmanızı tavsiye ediyorlar, haliyle toplam kalori alımını 1000 kalorinin altında tutarak şok diyet seviyesine çekiyorlar, bunun sonucunda vücut enerji ihtiyacını karşılamak için glikoneogenez döngüsünü başlatmak zorunda kalıyor ve bu süreç sonunda günlük en az 500 gr ila 1 kg arası kas doksunu kaybediyorsunuz, böylece 3 günde 5 kilo vb kilo kayıplarını yakalayabiliyor hale geliyorsunuz, verilen kilo kas kaynaklı olduğu için gitti hızda geriye geliyor, normal tüketime döndüğünüzde vücudun ilk yapacağı şey kaybedilen kasları yerine koymaktır.

Diyetinize ek olarak yeşil yapraklı sebze suları, kırmızı meyveler ve suları, beyaz çay ve yeşil çay gibi antioksidan seviyesi yüksek besinleri dahil etmeniz sağlık açısından fayda görmenize yardımcı olacaktır ve bağışıklığınızı güçlendirecektir ancak yapılan çalışmalar kilo kaybına desteğinin olmadığını kanıtlamıştır. 

Özetleyecek olursak şuan detoks adı altında yapılan uygulamaların asıl adı ŞOK diyettir, bin kalorinin altında yetersiz besin ögelerine sahip sağlığınızı olumsuz etkileyecek uygulamardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar