Detoks

Yazar Begüm TunaDiyetisyen • 19 Ekim 2021 • Yorumlar:

Detoksifikasyon (detoks) vücudun doğal fonksiyonlarına kısa aralıklarla mola verdiren ve iç sistemlerin düzenini korumayı sağlayan bir oruç çeşididir.

Spesifik detoks diyetleri değişiklik gösterir . Ancak genel olarak aralıklı oruç tarzı çiğ sebzeler, meyve ve meyve suları ve sudan oluşan katı kuralları olan bir diyettir.

Yapılan çalışmalarda genelde insanlar detoks diyetleri sırasında ve sonrasında daha kendilerini daha enerjik hissettiklerini bildirmişler. Bununla birlikte, detoks diyetlerinin gerçekten vücuttaki toksinleri attığına dair çok az sonuç var . Fakat kilo verme sırasında vücudumuz belli bir noktada direnç gösterebiliyor (kilo verme duruyor) bu direnci kırmada , veya yapılan kaçamaklardan alınan kiloları vermede , son 2-3 kilo fazlamı versem yeter gibi durumlarda  oldukça etkili bir yöntem.

Peki bir çok detoks yapmış  kişi kendini niye daha iyi hissettiğini iddia ediyor?

Bunun nedeni kısmen detoks diyetinin katı yağlar ve ilave şeker içeren yüksek oranda işlenmiş yiyecekleri ortadan kaldırması olabilir. Bu yüksek kalorili düşük besleyici gıdalardan birkaç gün uzak durmak, insanların neden daha iyi hissettiğinin özeti olur.

Bir detoks diyeti yapmayı düşünüyorsanız, önce doktorunuzdan yada diyetisyeninizden onay alın. Olası yan etkileri dikkate almak da önemlidir. Örneğin proteini ciddi şekilde sınırlayan veya oruç tutmayı gerektiren detoks diyetleri yorgunluğa neden olabilir. Uzun süreli detoks diyetleri, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir.

Son olarak, detoks diyetlerin uzun vadeli iyi bir çözüm olmadığını unutmayalım . Kalıcı sonuçlar için, en iyi seçeneğiniz meyve ve sebzelere, tam tahıllara ve yağsız protein kaynaklarına dayalı sağlıklı bir diyet uygulamaktır..

Detoks diyetinde kilo verilmesinin tek nedeni kalori kısıtlamasının yapılması. Bu diyetler zayıflama için kullanılmaması gereken, insan sağlığını riske atan diyetler. Bu tür diyetlerden özellikle hamilelerin, tansiyon, diyabet ve böbrek hastalığı olan kişilerin kaçınması gerekiyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)