Hayvan ve Bitki Proteini Arasındaki Fark

Yazar Begüm TunaDiyetisyen • 19 Ekim 2021 • Yorumlar:

İnsan vücudunun yaklaşık% 20’si proteinden oluşur. Fakat vücudumuz protein depolamadığından, her gün beslenmenizden yeterince almanız önemlidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı pek çok besin kaynağından protein alabilirsiniz.

Bu yazımda hayvan ve bitki proteinlerini karşılaştırmasını inceliyeceğiz;

Amino Asit Profili Bitki ve Hayvan Proteinleri Arasında Değişir. Protein yenildiğinde amino asitlere ayrılır. Proteinler ve amino asitler vücuttaki hemen hemen her metabolik süreç için kullanılır. Bununla birlikte, farklı proteinler, içerdikleri amino asit türlerine göre büyük ölçüde değişebilir. Hayvansal proteinler ihtiyacımız olan tüm amino asitlerin iyi bir dengesini içerme eğilimindeyken, bazı bitki proteinleri belirli amino asitlerce düşüktür.

Örneğin, bazı temel bitki proteinleri genellikle metiyonin, triptofan, likin ve izolösin bakımından düşüktür.

 

SONUÇ OLARAK:

Her bir amino asidin miktarı ve türü protein kaynağına göre değişiklik gösterse de, tüm proteinler amino asitlerden oluşur.

Toplamda, insan vücudunun protein oluşturmak için kullandığı yaklaşık 20 amino asit vardır. Bu amino asitler, esas olan veya olmayan olarak sınıflandırılır. Vücudunuz gerekli olmayan amino asitler üretebilir. Bununla birlikte, diyetinizle elde edilmesi gereken temel amino asitleri üretemez. Optimal sağlık için vücudunuzun tüm gerekli amino asitlere doğru oranlarda ihtiyacı vardır.

Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynakları vücudunuzda bulunan proteine ​​benzer. Bunlar, vücudunuzun etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerdikleri için eksiksiz protein kaynakları olarak kabul edilir.

 

Aksine, fasulye, mercimek ve fındık gibi bitki protein kaynakları, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bir veya daha fazla temel amino asitten yoksun oldukları için eksik kabul edilir . Bazı kaynaklar soya proteininin tamamlandığını bildiriyor. Bununla birlikte, soyada iki temel amino asit yalnızca küçük miktarlarda bulunur, bu nedenle hayvansal protein ile karşılaştırılamaz .

SONUÇ OLARAK:

Hayvansal besinler en kaliteli protein kaynaklarıdır. Bitki kaynakları bir veya daha fazla amino asitten yoksundur, bu da vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri almanızı zorlaştırır.

Hayvansal protein kaynaklarında bazı besinler daha çok bulunur. Hayvansal protein içeren yiyecekler, genellikle bitkisel gıdalardan eksik olan çeşitli besin maddelerinde yüksek olma eğilimindedir.

Bunlar şunları içerir:

B12 Vitamini: B12 vitamini temel olarak balık, et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde bulunur. Hayvansal gıdalardan kaçınan birçok insan yetersizdir .

D Vitamini: D vitamini yağlı balık, yumurta ve süt ürünlerinde bulunur. Bazı bitkiler bunu içerir, ancak hayvansal gıdalarda bulunan tür vücudunuz tarafından daha iyi kullanılır.

DHA: Docosahexaenoic asit (DHA), yağlı balıklarda bulunan temel bir omega-3 yağıdır. Beyin sağlığı için önemlidir ve bitki kaynaklarından elde edilmesi zordur.

Demir: Demir ağırlıklı olarak ette, özellikle kırmızı ette bulunur. Bitkisel gıdalardaki non-heme demire göre vücutta çok daha iyi emilir.

Çinko: Çinko esas olarak sığır eti, domuz eti ve kuzu eti gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunur. Ayrıca hayvansal protein kaynaklarından daha kolay emilir ve kullanılır.

Tabii bitkilerde hayvansal gıdalardan yoksun olan bol miktarda besin de bulunur. Bu nedenle, her ikisinden de dengeli miktarlarda yemek, ihtiyacınız olan tüm besinleri almanın en iyi yoludur.

 

SONUÇ OLARAK:

B12 vitamini, D vitamini, omega-3 yağ asidi DHA, hem-demir ve çinko gibi bazı besin maddelerinde hayvansal protein kaynakları daha yüksektir.

 

Kilo Alımına Karşı Korumada,

Bitki proteini açısından zengin diyetler de kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Ayrıca, günde bir porsiyon fasulye, nohut, mercimek veya bezelye yemek tokluğunuzu artırabilir ve daha iyi kilo yönetimi sağlamanıza yol açıp , kilo kaybına yardımcı olur .

 

Et yiyenler için hem hayvan hem de bitki besinleri arasında doğru dengeyi sağlamak önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)