Esmer Şeker

Yazar Begüm TunaDiyetisyen • 19 Ekim 2021 • Yorumlar:

Esmer şekerle beyaz şeker arasında fark yok denecek kadar az.İkiside aynı oranda metabolizmamıza zarar veriyor.

Esmer şekerin beyaz şekerden farklı olarak rengi kahverengi. Bu kahverengi rengini melas şekerinden alır. Melas, pekmez görünümünde, çok ağdalı ve koyu kahverengi renginde bir maddedir. Melasın içeriği %50 şeker, %20 su ve %30 oranda şeker dışı maddelerden oluşur. Melas bir şeker türüdür. Bu nedenle şekerin zararları ve yan etkileri aslında melas için de geçerlidir.

Esmer şekerin doğası gereği kristalleri daha küçük olduğundan aynı hacimdeki esmer şeker beyaz şekerden daha kalorilidir. Yani siz bir küp esmer şeker kullandığınızda beyaz şekerden daha  küçük kristallere sahip olduğu için olduğu için gramajı arttığından daha fazla kalori almış olrsunuz. Toz olarak esmer şeker kullanıyorsanızda beyaz şekerle eşit miktarda kullansanız bile farkında olmadan daha fazla şeker kullanmış olursunuz.

 Melas(esmer şeker) Ne Gibi Zararları Var?

Melas anladığımız üzere bir şeker türüdür. Bu nedenle şeker de bulunan zararlar ve yan etkiler aslında melas için de geçerlidir. Yapılan araştırmalar da şeker ve kanser arasında ki ilişki çok dikkat çekmektedir. Özellikle de  nişasta bazlı şeker tüketim de  meme kanseri görülme riskinin arttığına dair ilişkiler bulunmuştur. Sadece nişasta bazlı değil bütün şeker türleri de kansere yol açmaktadır. Ayrıca yapılan birçok araştırmada şeker kalp sağlığı için  risk oluşturan faktörlerinden biridir.Ve şeker obeziteye yol açmaktadır.

Üstelik esmer şekerden, melas içeriği sebebiyle daha az tatlı tat alıyoruz; bu nedenle de daha fazla kullanma ihtiyacı doğuruyor.

Esmer şekerde beyaz  şeker de gramaj olarak hemen hemen birbiriyle aynı kalori miktarına sahiptir.Sonuç olarak sağlıklı şeker diye bir şey yoktur. Hayatımızdan şekeri çıkararak yeni bir başlangıç yapabiliriz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)