Dijital Gülüş Tasarımı Nedir?

Yazar Merve Tekçe GüngörPeriodontolog • 30 Haziran 2020 • Yorumlar:

Dijital gülüş tasarımı hastanın fotoğrafları çekilerek ve ağız içerisinde dişleri kamera ile taranarak mevcut durumun dijital ortama aktarılması ve tasarımının dijital olarak yapılmasıdır.

İngilizcede dijital gülüş tasarımı DSD (Digital Smile Design) olarak adlandırılır. Hasta ilk randevusuna geldiğinde fotoğrafları çekilir, ağız içerisinden bir kamera yardımı ile ölçüsü alınır ve sonrasında bu bilgiler bilgisayara aktarılıp yüz ve dudak şekline göre diş şekilleri belirlenir.

2) Periodontal hastalıkları (diş eti hastalıklarını) önlemek için ne yapabilirim?

Periodontal (diş eti) iltihap kaçınılmaz değildir. Düzenli muayenelerin ve idame tedavilerine yanı sıra ağız bakım alışkanlıklarını benimseyerek diş eti iltihabı ve periodontitis gelişimi önlenebilinir.

 

İyi bir ağız bakımının temel unsurları:

  • Dişlerin çiğneme yüzeylerinin ve kenarlarının günde iki kez diş fırçası ve diş macunu ile fırçalanması.

  • Dişlerin arasındaki boşlukların, boşlukların büyüklüklerine bağlı olarak, diş ipi veya diş arası fırça kullanarak günde bir kez temizlenmesi.

  • Günlük bir ağız gargarası ile fırçalamadan sonra ağızın 30sn çalkalanması.

 

Diş ipi, dişlerin birbirine yakın, dar veya hiç boşluk olmayan bölgelerde kullanılmalıdır. Diş arası fırçaları ise daha büyük boşluklar için uygundur. Plak bu bölgelerde kolayca biriktiğinden ve erişimi zor olabileceğinden çapraşık dişlerin çevresini veya dolgu, kuronların ve köprülerin etrafını iyice temizlemek için özen gösterilmelidir.

Antibakteriyel gargaralar ağız içerisinde bulunan bakterilerin üremesini engellediğinden ve iltihabi değişiklikleri hafiflettiğinden fırçalamaya EK olarak bir tamamlayıcıdır. Diş fırçalamadan sonra kullanılmalıdır.

 

Yetersiz temizleme tekniği sonucunda plak birikintileri kalırsa bunlar mineralleşecek ve diş fırçası ile temizlenemeyen sabit diş taşında dönüşecektir. Diş hekiminiz veya periodontoloji uzmanı (diş eti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı) düzenli muayeneniz sırasında bu diş taşlarını tespit edecek ve bunları profesyonel bir temizleme esnasında çıkaracaktır. Diş taşları giderildikten somla plak birikmesi daha az olası olan pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için dişler özel fırça ve macunlar ile cilalanır. 


 

3) Periodontitis (diş eti hastalıkları) nasıl tedavi edilir?

 

Uzman bir hekim tarafında dikkatli bir değerlendirme ve tedavi ile genellikle periodontitisin ilerlemesini tamamen durdurmak mümkündür. Başarının anahtarı hastalık sürecini tetikleyen bakteriyel plağı ortadan kaldırmak ve mükemmel ağız hijyeni uygulamaları oluşturmaktır.

 

  • Ağız hijyeni eğitimi ve tavsiyesi

Tedavinin ağız hijyeni aşamasının amacı ağızdaki bakteri sayısını azaltmak ve böylece iltihabın seviyesini azaltmaktır. Periodontoloji uzmanının ilk önce diş eti iltihabınızın nedenlerini ve diş ve diş etlerinizi nasıl temiz tutacağınızı açıklayacaktır. Çeşitli temizlik malzemelerini en etkili şekilde nasıl kullanılacağı konusunda size bireysel öneriler verecektir; örneğin en uygun diş fırçalama tekniği diş ipi ve/veya diş arası fırçasını doğru kullanımı.

 

  • Profesyonel diş temizliği

Tüm yumuşak(plak) ve sert birikintiler (diş taşı) dişlerin üzerinden arındırılır ve cilalanır. Plak kontrolü ve diş eti sağlığında görülen iyileşmeye bağlı olarak bir sonraki randevuda daha fazla talimat ve tekrar diş taşı temizliği yapılabilir.

 

  • Antibiyotik tedavisi

Bazı durumlarda ağız hijyenine önlemlerine yanıt vermeyen aktif veya ısrarcı diş eti iltihaplarını kontrol altına almak için antibiyotik reçete edilir.

 

  • Tekrar değerlendirme

Birkaç hafta sonra hekiminiz tedavinizin ilerleyişini kontrol etmek için iç etleriniz hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapar.  Periodontal cepler hala mevcut ise ileri cerrahi terapiler de dahil olmak üzere başka tedavi seçenekleri önerilebilir.

 

  • Düzeltici (cerrahi) tedavi

Bazen diş eti ceplerininde birikintilerinin ve içerisinde bulunan diş taşarının temizlemek için cerrahi bir prosedür uygulanır. Bu alanlar fırçalara ve diş iplerine erişilemez bölgelerdir ve bakterilerin üremesine izin verdiği  sürece iltihaplanma bu bölgelerde devam eder. Lokal anestezi altında diş etinin iltihaplı bölgeleri kaldırılır ve tüm bakterilerin uzaklaştırılmasını sağlamak için kök yüzeyleri doğrudan görüş altında temizlenir. Bazı durumlarda özel rejeneratif tedaviler kullanılarak kemik kaybını aynı anda tedavi etmek mümkündür. İşleminin sonucunda diş etleri tekrar dişlerin etrafındaki yerlerine dikilir.

 

  • Bakım sonrası-destekleyici periodontal tedavi

Periodontal tedavinin uzun vadeli başarısı hem ağız hijyen konusundaki hem de düzenli bakımınızı ve devam eden değerlendirmenizi sağlayan uygulama ekibinin çabalarına bağlıdır. Tedavinin ilk aşaması tamamlandıktan sonra hekiminiz yeni veya tekrarlayan iltihaplanma yerlerini tespit edebilecek ve düzenli aralıklarla gözden geçirmesi gerekecektir. Takip randevularının sıklığı hastalığınızın ciddiyetine ve bireysel hastalık gelişim riskinize bağlı olacaktır. Genellikle takip süreleri ger üç ila altı ayda bir gerçekleştirilir.

 

Düzenli takip randevuları hastalık sürecinin tekrarlamamasını sağlamak diş etlerinin daha fazla tahrip olmasına ve kemiğin daha fazla bozulmamasına neden olmak için çok önemlidir. Devam eden hastalık belirtileri var ise hekiminiz  ileri tedaviler uygulacaktır. Buna ek olarak iltihaplanmaların üstesinden gelmek için ağız bakımınızı nasıl daha iyileştirilmesi konusunda da tavsiyelerde bulunacaktır.

 

Başarılı periodontal tedavi günlük ağız bakımı ve düzenli takip randevularındaki katılım konusunda tam bir işbirliği gerektirir.

 

4) Diş eti çekilmesi neden olur?

 

Günümüzde yaygın olarak görülen diş eti çekilmeleri ağız hastalıklarının başında gelmektedir. Diş eti dişin etrafında bulunan ve onu koruyan bir dokudur. Çekilmesinde bir veya birkaç etken beraber neden olabiliyor. En sık neden ise diş taşları ve diş eti iltihaplanmaları gelmektedir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği taktirde derinde bulunan çene kemiğine yayılarak onun erimesine ve bunun sonucunda diş etinin kemiği takip ederek aşağı doğru inmesi sonucunda diş eti çekilmeleri meydana gelir. Bu nedenle yılda iki kez diş taşı temizliği diş eti hastalıkların ilerlemesinin önler ve korumaya yardımcı olur.

Bunların yanı sıra ağız içerisinde uyumu bozulmuş diş protezleri veya dolgular, çok sert diş fırçalama, çapraşık ve fırçalanması zor dişler, ağız içindeki yanak ve kas bağlantıların diş etine yakın olması, diş sıkma, ayrıca ailesel yatkınlık ve bir çok benzeri sebepler diş eti çekilmelerine sebep olabilmektedir. Diş eti çekilmesinin sebepleri çok kapsamlı olabileceğinden uzman bir Periodontolog (Diş eti hastalıkları ve cerrahisi uzmanı) tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. 

 

Nasıl önlenir?

İyi bir ağız bakımı ve yılda iki kez profesyonel diş taşı temizliği yaptırarak çekilmelerin büyük bir çoğunluğuna engel olabilirsiniz.  İyi bakım günde 2 kez diş fırçalama ve diş ara bölgelerini diş ipi veya diş arası fırçaları yardımı ile temizleme ve günlük bir gargara kullanımı kapsamaktadır. Ayrıca dengeli beslenme ve bol su tüketimi genel sağılığınızı etkileyerek bağışıklığınızı da güçlendirecek ağızınızdaki diş eti iltihabına sebep olan bakterilere karşı savaşmanızda yardımcı olacaktır.

 Belirtiler: Hassasiyet, koku, kanama, dişlerin uzamış görüntüsü, dişlerin arasının açılması


 

5) Dental lamina nedir?

 

Dental laminalar (bazen yaprak porselen olarak adlandırılır), gülüşünüzü iyileştirmek için dişlerin ön yüzeyini kaplamak üzere tasarlanmış, ‘yaprak’  inceliğinde, özel yapım diş renginde malzemelerin tabakalarıdır. Bu tabakalar dişlerin rengini, şeklini, boyutunu veya uzunluğunu değiştirerek dişlerin ön yüzeyine bağlanır.

 

Dental laminalar porselen veya reçine kompozit malzemelerden yapılabilir. Porselen laminalar, reçine kaplamalardan lekelere karşı daha iyi direnç gösterir ve doğal dişlerin ışığı yansıtan özelliklerini daha iyi taklit eder. Sizin için en uygun malzeme seçimini diş hekiminizle beraber karar vermeniz gerekecektir.

 

Dental laminalar ne tür sorunları düzeltiyor?

 

  • Renklenmiş dişler - ya kök kanal tedavisi nedeniyle; tetrasiklin veya diğer ilaçlardan, aşırı florür veya başka nedenlerden kaynaklanan lekeler ve renkleşmeler; veya dişi renklendiren büyük dolgularının varlığı

  • Aşınmış dişler

  • Kırılmış dişler

  • Çapraşık dişler, düzensiz veya düzensiz şekilli dişler

  • Aralarında boşluk olan dişler (bu dişlerin arasındaki boşluğu kapatmak için)

  • Gülüşünden memnun olmayan hastalarda gülüş tasarımı yapmak için

 

Dental Lamina Uygulamasının Aşamaları Nelerdir?

 

Dental lamına tedavisi genellikle en az 3 randevu gerektirir. - ilk randevuda teşhis ve planlama, ikinci randevuda geçici dişlerle bir deneme ve hazırlık aşaması son olarak da yapıştırma randevusu. Gereğe bağlı olarak bir diş veya birçok diş aynı anda aşağıdaki işlemden geçebilir:


 

* Teşhis ve tedavi planlaması. Bu ilk adım aktif katılımınızı içerir. Ulaşmaya çalıştığınız sonucu diş hekiminize anlatın. Bu randevu sırasında diş hekiminiz, laminalar sizin için uygun olduğundan emin olmak için dişlerinizi inceler ve prosedürün neleri içereceğini ve bazı sınırlamalarını tartışır. Ayrıca X-ışınları çekebilir ve muhtemelen ağızınızdan ölçü alabilir.

 

* Deneme (Mock-up) ve Hazırlık. Deneme aşamasında diş hekiminiz ilk randevu sırasında sizin beklentileriniz doğrultusunda dişleriniz üzerine geçici bir malzeme uygular ve laminalarınızın son seanstaki bitim olacak şeklini inceler. Siz de bu aşamada isteklerinizi belirtebilir tedavi sonunda bir sürprizle karşılaşmazsınız.

Lamına yapılacak dişi hazırlamak için, diş hekiminiz, diş yüzeyine eklenecek olan kaplama kalınlığına neredeyse eşit bir miktar olan diş yüzeyini yeniden şekillendirir. Diş minesini şekillendirmeden önce diş hekiminiz bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapabilir. Daha sonra, hekiminiz dişinizde bir ölçü alacaktır. Bu ölçü diş laboratuvarına gönderilir. Diş hekiminizin kaplamaları laboratuvardan geri alması genellikle 2-3 gün sürer. Bu süreçte dişleriniz üzerine geçici laminalar uygulanır.

 

* Yapıştırma . Laminalar kalıcı olarak dişinize yapıştırılmadan önce diş hekiminiz uygunluğunu ve rengini incelemek için geçici olarak dişinize yerleştirir. Daha sonra dişinizi hazırlamak için dişler temizlenir ve cilalanır ve son olarak yapıştırma işlemi için diş pürüzlendirir. Lamına özel bir yapıştırıcı uygulanır ve daha sonra dişinize yerleştirilir. Dişin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirildiğinde, diş hekiminiz yapışkandaki kimyasalları harekete geçirmek için özel bir UV ışık uygulayacaktır. Son adımda fazla yapıştırıcının çıkarılması, dişlerin kapanış değerlendirmesi ve laminada gerektiği taktirde son ayarlamaların yapılmasını içerir. Diş hekiminiz laminaların uyumunu görmek için birkaç hafta sonra sizi kontrol randevusuna çağırabilir.


 

6) Diş implantları 

 

  Tek diş eksikliklerinde kuronları ve daha geniş eksik diş aralığını geri getiren köprüleri ve hatta takma dişleri desteklemek için kullanılabilirler. İmplantlar vücut dokularıyla uyumludur ve iyileşme sırasında kemiğe bağlanabilen bir metal olan titanyumdan üretilir.

 

İmplant kimlere yapılabilir?

 

Diş implantları bir veya daha fazla diş kaybeden ve görünüşleri veya çiğneme kabiliyetini eski haline getirmek isteyen hemen hemen herkese için uygundur. Bununla birlikte hastanın kemik dokusunun tamamen gelişmiş olması önemli olduğundan 18 yaşından küçük gençlerde kullanılmazlar.

İmplant için dikkat edilmesi gereken ağzınızın tedavi edilmemiş çürüğü veya aktif periodontal (diş eti) hastalığı olmayan sağlıklı bir durumda olması gerekir. İmplantlar aktif diş eti hastalığı varlığında yerleştirilirse implantlar etrafında iltihap gelişmesine, başarısızlığa ve implantın kaybedilmesine neden olacaktır.  Tedavi tamamlandıktan sonra düzenli takip randevularınıza katılmaya istekli olmalısınız. Böylece implantlarınız değerlendirilir ve erken bir aşamada herhangi bir komplikasyon önlenmiş olunur.

 

İmplantım ne kadar süre dayanır?

 

Diş implantları on yıllardır başarıyla kullanılmaktadır ve dikkatli bakım ile uzun yıllar kullanılabilir. İmplantlarınızın ömrünü maksimuma çıkarmak için sigara içmekten kaçınmanız şiddetle tavsiye edilir. Evde çok kapsamlı bir ağız bakımına devam etmek ve implantınızın dişlerinizin ve diş etlerinizin dikkatli incelenmesi için hekiminizde düzenli takip randevularına katılmak da son derece önemlidir. Bu implantınızın ve dişlerinizin profesyonel olarak temizlenmesini ve implantlarınızın sağlığını tehdit etmeden önce çözümlemesini sağlar. 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)