Hootsuite verilerine göre Türkiye, X’te dünyanın en aktif 6. ülkesi. Peki, her 7 kişiden 1’inin bu platformda olduğunu bildiğimiz bir toplumda, arama butonuna “kadın-erkek ilişkisi” yazdığımızda karşımıza ne çıkar?
X, Instagram’ın o “mükemmel hayat” filtresinden uzakta, anonimliğin verdiği cesaretle Türkiye’nin ilişkilerdeki bilinçaltını kusuyor.
X’in sunduğu en büyük avantaj, bireylerin kimlik yitimi (deindividuation) sayesinde toplumsal baskıdan sıyrılarak gerçek fikirlerini paylaşmasıdır. Bir akşamüstü X’e girdiğinizde şunları görmeniz çok olası:
X sadece fotoğraf paylaşılan bir yer değil, bir “görüş ifade etme” platformudur. Bu platformda ilişkiler şu başlıklar altında şekillenir:
Eğer bir yabancıya Türkiye’deki aşkı ve nefreti anlatmak isteseydik, onu dil ve konumu Türkçe ayarlanmış bir X hesabının önüne oturtmak yeterli olurdu. Çünkü orada:
Küçük Bir “X Deneyi” Önerisi
Siz de X’te şu üç hashtag (#) veya anahtar kelimenin nasıl bir “şeref kültürü” yansıması sunduğunu anlayabilirsiniz: