Dik Duruş

Yazar Uğur DurmazFizik Tedavi Uzmanı • 18 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Çevrenizden Sürekli “Dik Dur!” Uyarısı Mı Alıyorsunuz ?

Bu durumdan kurtulmak ve dik bir duruşa sahip olmak sandığımızdan daha kolay !

Günlük işler, koşma, yürüme, çocuk bakma gibi aktiviteleri yaparken duruşumuzun doğru olup olmadığı aklımıza gelen son şeydir. Ama duruşun iyi ayarlanmaması zamanla sağlık problemlerine neden olabilir. Vücudumuzda özel kas grupları bulunmaktadır. Bu kaslar postural kaslar olarak adlandırılır ve vücudumuzu dik tutmamızı ve verimli kullanmamızı sağlar. Kötü bir duruş, bu kaslardan bazılarının aşırı gergin olmasına, bazılarının ise zayıf ve gevşek olmasına neden olur. Yürürken, eğilirken, ağır bir eşya taşırken veya zayıf bir oturma pozisyonunda uzun süre çalışırken postüral kaslarımız aşırı ve dengesiz çalışmaya başlar. Bu kasların düzgün çalışmaması kas ağrıları, eklem hasarları gibi bir çok kas iskelet problemini beraberinde getirir. Araştırmalara göre; birçok bel ve boyun ağrısının nedeni kötü bir duruştan kaynaklanıyor. İyi bir duruşa sahip olmanın birçok yolu vardır.

Günlük hayatta yapacağımız basit düzenlemeler duruşumuzun iyi olmasında çok yardımcı olacaktır. Bu düzenlemelerden bazıları şunlardır; Ofiste bilgisayar başında çalışıyorsak bilgisayarı göz seviyesine gelecek şekilde alttan desteklemek, sandalyemizin yüksekliğini dirseklerimiz masaya parallel olacak şekilde ayarlamak özellikle masa başında uzun süre çalışıyorsak bunlar çok önemlidir.Bu düzenlemeler masa başında otururken öne doğru uzun süre eğilmemizi önler. Ev işi yaparken yapacağımız işe göre düzenlemeler yapmak bizi koruyacaktır. Örneğin ütü yaparken ütü masasının bizi öne doğru eğmeyecek şekilde yüksekliğini ayarlamalıyız. Aynı şekilde elektrikli süpürge kullanımında, paspas yaparken vücudumuzun dik şekilde tutmak önemlidir. Araç kullanırken koltuğa dik bir şekilde oturmalı bel bölgemizin koltukla tam temas halinde olmasını sağlamalıyız. Ayrıca koltuk mesafesini iyi ayarlayıp üst gövdemizi öne doğru aşırı eğecek şekilde araç kullanmamalıyız.

Araştırmalara göre, yoğun tempoda çalışan kişilerden basit düzenlemeler yapanların ve fizyoterapi gibi özelleşmiş koruyucu sağlık alanlarından yardım alanların oranı arttıkça bel ve boyun ağrılarının oluşma yüzdesinin azaldığı kanıtlanmıştır. Duruşunuzdan şikayetçiyseniz bu alanda çalışan doktor ve fizyoterapistlerden yardım alabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Uğur Durmaz Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)