Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Nedir - 2 ?

Yazar Ahmet ŞensesPsikiyatrist • 1 Eylül 2016 • Yorumlar:

Geçen hafta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu konusunda yanlış bildiklerimizden bahsetmiştik. Bu haftada kaldığımız yerden devam edelim. DEHB’nin nedenleri konusunda da kafalar karışıktır. Bu hastalığın anne ve babanın yanlış çocuk yetiştirme tutumlarından, çok bilgisayar oynamak gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülür ama %75 sebebi genetiktir. Katılsal olarak geçiş gösteren bu bozuklukta beynin dikkat ve yönetici sisteminde gelişimsel bir sorun vardır. Bu bozukluk beynin fonksiyonlarını, çalışmalarını etkileyen organik bir sorundur. Aynı epilepsi gibi düşünebilirsiniz. Epilepsi’de nasıl beynin bir bölgesi aşırı aktivite gösteriyorsa bu hastalıkta beynin ön bölgesi az aktivite gösterir.

DEHB’nu olan çocukların sadece okul yaşamında derslerde ve disiplin konusunda sorunlar yaşacakları düşünülür ama bu bilgi eksiktir. DEHB yaşam boyu etkisini sürdürebilen, aile, sosyal hayat, mesleki yaşama izler bırabilecek ciddi bir sorundur. Özellikle ergenlik döneminde öfke ve davranış kontrol sorunları, suç, kaza, madde kullanımı gibi çok riskli problemlere neden olabilir. En çok kafa karışıklığı ise tedaviler konusunda yaşanır. Hastalığın tedavisi konusu da bilimsel kanıtlara dayanmayan birçok iddia vardır. DEHB hakkında dünya üzerinde yılda ortalama 2000-2500 çalışma yapılır. Bu çalışmaların az bir kısmından alınan sonuçlar diğer çalışmalarla desteklenmeden gerçekmiş gibi sunulduğunda kafalar karışır. DEHB' nin malasef hala en etkin olduğu kanıtlanan tedavisi ilaçlardır. İlaçların yerini alabilecek alternatif tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar devam etmektedir ama bu alternatifleri kanıtlanmış yöntemler olarak düşünmek ailelere zaman kaybettirir.

İlaç tedavilerinin bağımlılık yaptığı iddiları konuşulur ama uzun dönem yeterli dozda tedavi görmüş çocukların bağımlılıktan korundukları kanıtlanmıştır. Yani bağımlık yapmaz korur.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve buna benzer birçok ruhsal sorun hakkında çok çeşitli bilgiler ortalıkta dolaşır ama bu bilgilere inanmadan önce araştırmak ve kanıtlara bakmak gerekir. Özellikle internetten okunulan ama yeterince destekleyici kanıt bulunmayan bilgilere. Kalın sağlıcakla..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Şenses Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)