Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Yazar Dilay NamlıPsikolog • 19 Ekim 2020 • Yorumlar:

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) dikkat dağınıklığı, dürtüleri yeterli kontrol edememe, dikkatin sürekliliğini sağlayamama ile birlikte kendini gösteren bir psikiyatrik bozukluktur. Toplumumuzda görülme oranı oldukça yüksek olmakla beraber, bu durum özellikle çocuklarda ilkokul döneminde belli olmaktadır. DEHB çocuklukta başlayıp yetişkinlikte de devam edebilir.

DEHB Belirtileri Nelerdir?

  • Yerinde duramama

  • Sıra bekleyememe

  • Durumlardan/yapılan görevden çabuk sıkılma

  • Dikkatin kolayca dağılması

  • Sık sık eşya kaybetme

  • Basit hatalar yapma

Tüm bu belirtiler aynı anda gözlemlenemeyebilir. DEHB'nin tipleri bulunmaktadır.

1) Dikkat eksikliği durumunun daha belirgin olması: Bu durumda hiperaktivite ön planda değildir. Çocuk/yetişkindeki belirtiler odaklanmayı sürdürememe, eşya kaybetme, ödev veya görevlerde özensizlik şeklindedir. Unutmayın ki tanı için bu durumun en az 6 ay boyunda devam etmesi gerekmektedir.

2) Hiperaktivitenin daha belirgin olduğu tip: Sürekli hareket halinde olma, izinsiz konuşma, diğer insanların konuşmalarını bölme ve sabırsızlık gibi belirtileri ön plandadır. 

3) Hem dikkat eksikliği hem hiperaktivitenin birlikte bulunması durumu: Yukarıdaki tüm belirtiler yaygın olarak gözlemlenebilir.

 

DEHB Tedavisi

DEHB kişinin iş, okul, özel hayatını olumsuz etkileyebilir, performansını düşürebilir. Bu yüzden mutlaka ruh sağlığı uzmanlarından destek alınmalıdır. DEHB ilaç ve davranışsal terapi ile tedavi edilebilir. Örneğin çocuk için belirli hedefler koyulabilir ve bunun sonucunda bir ödül verilebilir. Cezalandırmadan daha çok, olumlu davranışları destekleyici eylemler yapılmalıdır. Ebeveynlerin ve öğretmenlerin çocuğun tedavisi için iş birliği önemlidir. Bunun yanı sıra, kişinin günlük rutinlerin belirli bir düzene konması ve organizasyonun devamlılığı da olumlu etki edecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)