Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında başlayan ve yetişkinlikte de devam edebilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivite belirtileri ile karakterizedir. DEHB yalnızca akademik performansı değil, sosyal ilişkileri ve mesleki işlevselliği de olumsuz etkileyebilmektedir. Bu tabloya bazı dürtü kontrol bozuklukları da eşlik edebilmektedir.
DEHB’nin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, biyolojik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle açıklanmaktadır. Genetik yatkınlık en güçlü risk faktörlerinden biridir. Beyindeki dopamin ve norepinefrin sistemlerindeki farklılıklar dikkat ve dürtü kontrolünü etkilemektedir. Erken doğum, doğum komplikasyonları ve çocuklukta maruz kalınan stresli ortamlar da risk faktörleri arasında yer almaktadır.
DEHB tedavisinde psikiyatrist kontrolünde ilaç tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır. İlaçlar dikkat süresini artırmak ve dürtüselliği azaltmak için etkili olabilmektedir.
Kısa süreli bilişsel terapi ve uzun süreli dinamik terapi, DEHB’de kişinin dikkat becerilerini geliştirmesine, dürtüsellik kontrolünü artırmasına ve duygusal düzenleme sağlamasına yardımcı olabilmektedir.
Davranışsal eğitim programları, aile desteği, okul temelli müdahaleler, düzenli egzersiz ve uyku düzeni tedavi sürecini destekleyebilmektedir.
Kişi dikkatini sürdürmekte ve görevleri tamamlamakta güçlük yaşamaktadır.
Kişi aşırı hareketlilik ve dürtüsel davranışlar sergilemektedir.
Hem dikkatsizlik hem de hiperaktif-dürtüsellik belirtileri birlikte görülmektedir.
Kişi otorite figürlerine karşı sürekli olumsuz, tartışmacı ve inatçı davranışlar göstermektedir.
Kişi başkalarının haklarını ihlal eden saldırgan davranışlar sergilemektedir.
Kişi ihtiyacı olmadığı halde çalma dürtüsünü engelleyememektedir.
Kişi yangın çıkarma dürtüsünü engelleyememektedir.
Dikkat sorunları, dürtüsellik ve hiperaktivite günlük yaşamı belirgin şekilde etkiliyorsa, okul veya iş hayatında başarısızlığa yol açıyorsa veya sosyal ilişkiler bozuluyorsa profesyonel yardım almak önemlidir. Psikiyatri ve psikoterapi desteği hem DEHB hem de dürtü kontrol bozukluklarının yönetilmesinde temel rol oynamaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile dürtü kontrol bozuklukları, bireyin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen durumlardır. Psikiyatri ve psikoterapi desteği sayesinde kişi dikkatini daha iyi yönetebilir, dürtülerini kontrol edebilir ve daha dengeli bir yaşam sürdürebilir. Uygun destek ve sabırlı bir süreçle iyileşme mümkündür. Esenlikle kendi yolunuzu bulma dileğiyle…