Dirsek Ağrıları

Dirsek ağrılarının birden fazla nedeni bulunmaktadır; aşırı kullanım, zorlu ve yanlış hareketler, meslek, çeşitli spor aktiviteleri (golf,tenis,boks…) bunlardan bazılarını oluşturmaktadır. Dirsek bozuklukları kol kaslarından, dirsek tendonlarından, kemiklerden, bursalardan kaynaklı olabilmekle birlikte diğer ortopedik problemlere sekonder olarak da gelişebiliyor.

Dirsek bozukluklarının çeşitli türleri bulunmaktadır; medial epikondilit, lateral epikondilit, kireçlenmeler, dirsek çıkıkları, kırıklar, ligamentler, burkulmalar…gibi.

Dirsek bozuklukları; tıbbi öykü, fizik muayene, X-Ray, CT, MRI, EMG, bursa sıvısından biyopsi almak gibi çeşitli yöntemlerle teşhis edilebilir. Hastanın durumuna ve problemine uygun olanı hekim seçerek hastaya en doğru yaklaşımda bulunur.

Dirsek problemlerinin tedavileri de çeşitlidir;

*Buz tedavisi

*İstirahat tedavileri

*Yaşam stili değişiklikleri

*Fizik tedavi

*Steroid Enjeksiyonları

*Dirsek dolguları

*Dirsek ağrı egzersizleri

*NSAİİ medikal tedaviler

*Cerrahi yaklaşımlar

Bu tedaviler hastalığın kendisine ve şiddetine bağlı olarak seçilmektedir

Egzersizlerin yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır; Öncelikle egzersize başlamadan mutlaka bir hekime muayene olunmalı, sorun saptanmalı ve teşhis edilmeli, hekimin uygun gördüğü tedavi gereken süre boyunca uygulanmalı, egzersiz planı hekim tarafından oluşturulmalıdır. Yapılan egzersizlerde nazik olunmalı ve dirseği aşırı zorlayacak hareketlerden mutlak kaçınılmalıdır. Kas ve diğer dirsek yapılarına zarar verecek hiçbir germe egzersizi yapılmamalıdır. Uygun spor teknikleri kullanılmalı, spor ekipmanları doğru tutuş pozisyonlarında tutulmalı, gerginlik doğru miktarda tutulmalı, ısınma ve düzgün bir şekilde esneme göz ardı edilmemeli, bazı hareket ve sporları yaparken uygun ekipman mutlaka kullanılmalıdır. Tekrarlayan görevlerden ara vermek de önemlidir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi dirsek problemlerinin birçoğu tekrarlayan hareketler sonucu oluşmaktadır.

Çeşitli egzersiz türlerinin etkinliği güncel çalışmalarla kanıtlanmıştır; Eksantrik egzersizler, izometrik egzersizler, statik germe egzersizleri…gibi. Yine de şikayete yönelik en doğru egzersiz seçimi için hekime başvurulmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aydın Büdeyri Ortopedi Ve Travmatoloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)