Omuz Ağrısı ve Yaygın Omuz Sorunları

Omuz kol hareketlerine olanak tanıyan; tendon, kas ve eklemlerden oluşan yapıdır. Ancak bu hareketliliğin ve aşırı kullanmanın sonuçları da olabilmektedir. Bunlar omuzun sıkışma sendromundan, kemik yapılarının dengesizliğine kadar değişen spektrumda ağrılı veya yaşam standartlarını kısıtlayıcı problemlerdir.

Omuzu oluşturan 3 kemik yapısı vardır; Humerus(üst kol kemiği), Scapula(Kürek kemiği), Clavicula(Köprücük kemiği) Kürek kemiği olarak bilinen scapula bir oyuğa sahiptir ve humerus dediğimiz kol kemiğimiz de bu oluğun içerisine oturur. Bu yapıya da glenoid adı verilir. Kas-tendon birleşkesi ise kolun omuzun tam merkezine tutunmasını ve stabilitesini sağlar. Omuz bütünlüğünü sağlayan bu dokulardan biri de rotator manşet kaslarıdır. Bu kaslar kol kemiğinin baş kısmını kaplar ve kürek kemiğine tutundurur.

Omuzun çeşitli hastalık ve durumları vardır; omuz sıkışması, rotator manşet tendiniti, artrit, tekrarlayan omuz çıkmaları(istemli/istemsiz), donuk omuz, kırıklar, tümörler, enfeksiyonlar, sinirlerle ilgili problemler…

Şiddetli ağrıya neden olan akut bir yaralanma durumunda, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alınması gerekmektedir. Ağrı daha az şiddetliyse, zamanın sorunu çözüp çözmeyeceğini görmek için birkaç gün dinlenmek güvenli olabilir. Belirtiler devam ederse, bir doktora görünmek en doğru tercih olacaktır.

Omuz muayenelerinde; kapsamlı bir tıbbi geçmişin ardından; fiziksel anormallikler, şişlik, şekil bozuklukları, kas zayıflıkları, hassas bölgeler kontrol edilir. Omuz hareket açıklığı ve gücü gözlemlenir. X-ray, MRI, BT, EMG, Artrogram gibi testler fizik muayeneye ek olarak gerekli durumlarda tanıya yardımcı olmaktadır.

Bu çeşitli omuz problemlerinin tedavileri de; soruna, süresine, kaynağına göre değişebilmektedir. Tedavi ilaçlarla ve istirahat önerileri, yaşam değişikliği önerileri ile başlamakta olup gerekli durumlarda enjeksiyonlar ve çeşitli cerrahi yöntemler de hastanın durumuna ve şikayetine göre uygulanmaktadır.

!Not: Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlı olup; tedavi edici yönü ve önerileri bulunmamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aydın Büdeyri Ortopedi Ve Travmatoloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)