Omuz Rahatsızlıklarında Biyolojik Yöntemler

Omuz çevresi kas yırtıkları ilerleyici, ağrılı ve yaşam fonksiyonlarını kısıtlayıcı bir durumdur.

Toplumumuzda omuz çevresi kas yırtıklarına oldukça sık rastlanmaktadır. SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Aydın BÜDEYRİ, “Yorucu ve yoğun ev temizliği, ağır iş aktiviteleri, egzersiz ve spora dayalı olmayan bir yaşam düzeni, yüksek ve ağır spor aktiviteleri, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklar, var olan eski boyun ve omuz çevresi sorunlarının tedavisiz bırakılması gibi birçok durum omuz çevresi kas yırtıklarına neden olabilmektedir” diyor. Yorucu ve yoğun ev temizliği, ağır iş aktiviteleri, egzersiz ve spora dayalı olmayan bir yaşam düzeni, yüksek ve ağır spor aktiviteleri, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklar, var olan eski boyun ve omuz çevresi sorunlarının tedavisiz bırakılması gibi birçok durum omuz çevresi kas yırtıklarına neden olabilmektedir. Dr. Öğretim Üyesi BÜDEYRİ, “Omuz çevresi kas yırtıkları kısmi ya da tam kat yırtıklar şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Kısmi kas yırtıkları omuzda hafif bir ağrı şeklinde belirti verirken sinsi bir şekilde tam kat kas yırtıklarına ilerleyerek günlük aktivitelerimizi engelleyebilecek kadar ciddi düzeylere gelebilmektedir.” şeklinde ifade etmektedir. Omuz çevresi kas yırtıkları ilerleyici, ağrılı ve yaşam fonksiyonlarını kısıtlayıcı bir durumdur.

Tam kat kas yırtıkları omuz çevresinde şiddetli ve geçmeyen ağrılar şeklinde ortaya çıkarak ağrı nedeniyle tamamen kol hareketlerinin kısıtlanması, uyku bozukluğu ve omuz üzerine yatamama şikâyetlerine neden olabilmektedir. “Özellikle boyun ve sırt ağrısı olan kişiler, geceleri omuz üzerine yatma alışkanlıkları olanlar, günlük iş ve spor hayatlarında yoğun baş üstü aktivite yapmak durumunda kalanlar risk grubunda bulunuyor. Ortopedik açıdan omuz çevresi kas yırtıkları ilerleyici, ağrılı ve yaşam fonksiyonlarını kısıtlayıcı bir durumdur. Kısmi kas yırtığı ile başlayan bir durum fark edilmeden tam kat yırtıklara ve hatta tıbbi olarak artropati denilen omuz kireçlenmesi sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden omuz çevresi kas yırtıkları az miktarda ağrıyla başladığı anda uzman hekimlerce tespit edilerek tedavi başlanmalıdır.”

 

OMUZ ÇEVRESİ KASLARI NE İŞE YARAR? 

            Omuz çevresi kaslarının 4 adet olduğunu ve bu kasların omuz hareketlerinin tam ve güçlü bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. “Bu kaslar omuz eklemini dengeli ve anatomik bir pozisyonda tutarak doğru ve sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Bu şekilde erken omuz kireçlenmesinin önlenmesinde anahtar rol oynamaktadır”. Omuz çevresinde, kas yırtığına bağlı ağrı gibi şikâyetlerin başlamasının, omuz ekleminin düzgün çalışmadığını gösteren önemli bir sinyal olduğunu ve hemen uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektmektedir. Kas yırtıkları nedeniyle omuz mekaniği bozulduysa omuz eklemi içerisinde dengesiz eklem hareketleri gelişmekte ve eklem yüzeyini oluşturan kıkırdak doku her hareketle aşınmaktadır. “Bu kas yırtıkları nedeniyle omuz mekaniği bozulduysa omuz eklemi içerisinde dengesiz eklem hareketleri gelişmekte ve eklem yüzeyini oluşturan kıkırdak doku her hareketle aşınmaktadır. Bu durumda yeni teknolojilerle, kapalı tedavi teknikleriyle ve günübirlik müdahalelerle tedavi edilebilecek basit bir omuz kas yırtığı bir anda omuz protezi gerektiren ciddi bir eklem kireçlenmesi şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.” 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aydın Büdeyri Ortopedi Ve Travmatoloji Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)