Diş Beyazlatması Zararlı Bir İşlem Midir?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

Beyaz ve güzel bir gülüş kişinin kendine olan özgüvenini arttırır, çevresiyle iletişimini kolaylaştırır, sosyal ve iş hayatına pozitif katkılar sağlar. Diş beyazlatma, gülüşünüzü daha iyi hale getirmenin hızlı ve kolay bir yoludur. Diş beyazlatma uygulamaları, diş hekiminiz tarafından bir saatlik seanslar halinde uygulanan ofis tipi diş beyazlatma ve evinizde kendinizin uygulayabileceğiniz ev tipi diş beyazlatma olarak ikiye ayrılır.

Çoğumuz hayatımıza, dişlerimizin porselen benzeri mine tabakası sayesinde, parıldayan beyaz dişlerle başlarız. Diş minesi, dişleri çiğneme, gıcırdatma, travma ve şekerden kaynaklanan asit saldırılarından koruyucu özelliktedir. Ancak yıllar geçtikçe diş minesi yıpranır ve daha saydam hale gelir. Bunun sonucunda dişlerin içerisinde bulunan dentin tabakasının sarı rengi görünür hale gelir.

Yiyecekleri çiğneme esnasında, dentin tabakasında bir değişiklik olmazken, dentinin dışında bulunan diş minesinde milyonlarca mikroskobik çatlak oluşur. Bu çatlaklar ve diş minesini oluşturan kristal yapıdaki parçacıklar arasındaki boşluklar zamanla yiyecek-içecek parçacıklarıyla dolarlar. Bunun sonucunda dişler cansız bir görüntüye sahip olur. Diş beyazlatma bu boşluklara dolan parçacıkları temizler. Hekim kontrolünde gerçekleştirilen beyazlatma işleminin dişin minesine yada yapısına hiçbir zararı yoktur. Beyazlatmada istenilen sonucun alınabilmesi için doğru vaka seçimi de büyük önem taşır, örneğin çok fazla sigara tüketimi beyazlatmadan alınacak sonucu etkileyebilir!

Diş beyazlatma ile elde edilen sonuçların uzun ömürlü olması için diş hekiminiz;

• Ev tipi diş beyazlatma setleriyle devam etmenizi veya belirli aralıklarla (örneğin yılda 1 kez) işlemi tekrarlamak için gelmenizi,
• Koyu renkli gıdalardan ve içeceklerden(şarap ,kahve,sigara) diş beyazlatma sonrasında en az 1 hafta boyunca uzak durmanızı
• Öğünlerden sonra ve yatmadan önce dişlerinizi beyazlatıcı etkisi olan özel macunlarla fırçalamanızı ve diş ipi kullanmanızı,tavsiye edebilir.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Kısa zamanda ciddi ölçüde renk değişimi, ofis tipi diş beyazlatmanın başlıca faydasıdır. Ofis tipi diş beyazlatma prosedüründe, görece yüksek konsantrasyonlu bir peroksit jelin dikkatli bir şekilde uygulanması yer alır. Peroksit jeli genellikle dişlerin üzerinde 15-20 dakikalık seanslar halinde kalır ve toplam süre en fazla 1 saat olur. Ciddi düzeyde dirençli lekeleri olan kişilere, 1 ya da daha fazla ek uygulama için yeniden gelmeleri ya da ev-tipi diş beyazlatma setiyle devam etmeleri tavsiye edilebilir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Setleri

Birçok diş hekimi bu setlerin en iyi sonucu uzun dönemli kullanımla sağladığını düşünmektedirler. Bu setlerde kullanımı kolay düşük konsantrasyonlu bir peroksit jeli bulunur. Jel dişlerin üzerinde 1 saat ya da daha uzun süre (bazen gece boyunca) kalmalıdır. Peroksit konsantrasyonu ne kadar düşükse, jel o kadar uzun süre boyunca güvenle dişlerin üzerinde kalabilir. Jel, gece plaklarına benzeyen, sizin için özel olarak hazırlanmış araçlar ile dişlere uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)