İmplant Operasyonu Sonrası Çok Şikayetim Olur Mu? Nelere Dikkat Etmem Gerekir?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 22 Haziran 2018 • Yorumlar:

Her hastanın durumu farklıdır, ama dental implant ameliyatı sonrası iyileşme süreci kaç tane implant yapıldığına ve hastalarımızın anlatılan tavsiyelere uyup uymamasına göre değişiklik gösterir. Bir implantın alıcı bölgedeki kemiğe yerleştirilmesi lokal anestezi altında yaklaşık 15 dakikalık bir operasyondur ve hastalarımız çoğu zaman 2. Yada 3. günden sonra ağrı kesici kullanımına ihtiyaç duymazlar. İmplantınız yerleştirildikten sonra ağız sağlığınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. İmplantınızın çene kemiğinizle başarılı bir şekilde kaynaşabilmesi için ağız hijyeniniz yerinde ve ağız ortamının temiz olması gereklidir. Operasyondan sonra dişlerinizi fırçalamaktan çekinmeyin. Operasyon sonrası için çok yumuşak kıllı bir diş fırçası alın, yara bölgesini de bu diş fırçasıyla nazikçe temizleyin. Aşırı bir kuvvet uygulamadığınız sürece dikişlere ve yara bölgesine zarar veremezsiniz ama dişlerinizi ve yara bölgesini bir hafta on gün fırçalamazsanız enfeksiyona yol açabilirisiniz! Ağrı devam ettiği sürece ağrı kesici kullanabilirsiniz.

  • Diş etlerinizinde ve implant yapılan bölgede yanakta hafif bir şişlik ve ödem. Şişmeyi mümkün olduğunca azaltmak için kafanızı yüksek tutmaya çalışın ve mümkün olduğunca az hareket ederek istirahat edin. İlk 48 saat boyunca buz pedlerini sürekli ya da mümkün olduğunca sık bir şekilde uygulayın.

  • İmplant bölgesinde sızlama. Kullanılan ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar bu şikayeti bertaraf etmenizde size yardımcı olacaktır.

  • Hafif kanama. Bu şikayetin engellenmesi için yara bölgesine steril gazlı bezlerle yapılan kompresler sizi çok rahatlatacaktır.

  • Bazen yorgunluk ve kırgınlık. Kesinlikle bu süreçte beslenmeye çok dikkat edilmeli yorucu aktivitelerden ve yorucu iş temposundan kaçınılmalıdır.

  • Şişme, rahatsızlık ya da herhangi bir başka sorun ameliyattan sonra kötüleşirse doktorunuzla iletişime geçin. Ağrı kesici, antibiyotik ve antibakteriyel ağız gargaralarının kullanımına önem verin. Bazen hastalarımız fazla şikayetleri olmadıkları için ilaçları doktorlarına danışmadan bırakmaktadırlar. Bu durum enfeksiyona, implantın etrafında kemik kaybına ve implantın kaybına yol açacak komplikasyonlara sebep olabilir.

  • Ameliyatın her aşamasından sonra ameliyat bölgesi iyileşene kadar yumuşak yiyecekler yemelisiniz. Genellikle cerrahınız kendiliğinden çözülmeyen dikişler kullanacaktır. Dikişlerinizin 7-10 arasında alınması gerekmektedir unutulan dikişler bazen enfeksiyona yol açabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)