Yirmi Yaş Dişi Çekimi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:

20 yaş dişlerinin normal ya da cerrahi şeklinde çıkarılması gerektiğine ancak röntgen ve ağız içi muayenesinden sonra karar verilebilir. Diş çekimi esnasında biraz baskı hissedebilirsiniz çünkü diş hekiminizin dişi öne ve arkaya sallayarak diş soketini genişletmesi gerekebilir. Bazen dişin çekilmeden önce küçük parçalara bölünmesi gerekebilir. Yirmi yaş dişini çıkarmak, birkaç dakika ile 20 dakika arası, hatta bazen daha uzun sürebilir.

Yirmi Yaş Dişlerinin Çekilmesinden Sonra

Yirmi yaş dişi çekiminden sonra bir miktar şişme ve ödem oluşabilir. Bazı durumlarda hafif morarma da görülebilir. Ayrıca ilk 3 gün hafif şekilde kanama da normal kabul edilmelidir. 7-10 gün arasında bir sürede şikayetler azalarak her şey normale döner.20 yaş dişi çekimi sonrası karşılaşılabilecek risklerin bazıları enfeksiyon ya da geç iyileşmedir. İyileşme süresinde sigara içerseniz bu risklerin yaşanması daha olasıdır. Komplikasyonlardan bir başkası “iyileşmeyen diş yuvası”dır, diş etiniz ya da çenenizde ağrı hissi, bazen boş diş yuvanızdan kötü bir koku ya da tat gelebilir. Diş hekiminizin verdiği bakım talimatlarını uygulamazsanız İyileşmeyen diş yuvası sorunu yaşamanız daha olasıdır.

Aynı zamanda küçük bir sinir hasarı riski de vardır, bu durum dilinizde, alt dudağınızda, çenenizde, dişlerinizde ve diş etlerinizde karıncalanma ya da uyuşma hissine yol açabilir. Bu genelde geçicidir, ama nadir durumlarda kalıcı olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıp karşılaşmayacağınız ile ilgili bilgiyi diş hekiminize danışın.

Operasyon sonrası Yapılması gerekenler

  • Şiş ,kanama ve ödemi azaltmak için operasyon bölgesine ilk 48 saat soğuk kompres uygulayın.

  • Reçete edilen ilaçları ağrınız olmasa bile enfeksiyonu önlemek için düzenli kullanın.

  • İlk 3 gün yumuşak ılık yiyeceklerle beslenin, bol bol sıvı tüketin.

  • İkinci günden başlayarak dişlerinizi çok yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalayın

  • İstirahat ederken yada gece uyurken mümkün olduğunca operasyon bölgesine doğru yatmayın.

Yapılmaması gerekenler:

  • Sıcak yiyecek ve içeceklerden ve vücut ısısını arttıracak spor, sıcak duş gibi akvititelerden operasyon sonrası şiş, ödem ve kanamayı arttıracağı için uzak durun

  • İlk 48 saat sigara içmeyin. Sigara içmek iyileşmenizi yavaşlatabilir yada daha büyük problemlere yol açabilir

  • Operasyon sonrası hafif bir kanama normaldir, ağızınızda ilk 2 gün hafif kanlı bir tükürük olacaktır, bunu kesinlikle tükürmeyin! Yara bölgesini emip tükürürseniz pıhtıyı bozabilir ve kanamayı arttırabilirsiniz!

  • Sert, kıtır ve yapışkan yiyecekler yemeyin. Bu yiyecekler yara bölgesini tahriş edebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)