İmplant Operasyonundan Sonra Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 22 Haziran 2018 • Yorumlar:

İmplant operasonu sonrasında hastalarımıza büyük görev düşmektedir. Bazı hastalarımız doktorlarının tavsiyesine harfiyen uyarken bazıları yapılan işlemi küçümseyip tavsiyeleri yerine getirmemektedir. Önerilen tavsiyelerin yerine getirilmesi hem implantın başarılı bir şekilde kemikle kaynaşması için önemlidir hem de hastalarımızın postoperatif dönemi rahat geçirmeleri için önemlidir. Yapılması gerekenler ;

1) Ağız Gargaraları: Operasyon sonrasında düzenli bir şekilde kullanılan antibekteriyel ağız gargaralarının ameliyatın kalitesini arttırdığı birçok araştırma ile kanıtlamıştır.

2) Soğuk Kompres: Hastalarımızın operasyon bölgesine yanak tarafından ilk 48 saat aralıklı olarak soğuk kompres uygulaması postoperatif şiş, kanama ve ağrı şikayetlerini azaltır. Soğuk kompres uygulaması düzenli ilaç kullanımından sonraki ikinci altın kuraldır ve çok büyük önem taşır.

3) Diş Fırçalama: İster implant operasyonu olsun ister dişeti ameliyatı olsun ister diş çekimi olsun kısacası ağız içinde yapılan her ameliyattan sonra hastalarımız kesinlikle düzenli bir şekilde fırçalamalarına devam etmeleri gerekir. Diş fırçasının yada diş macunun operasyon bölgesine değmesinin hiçbir zararı yoktur hatta dikiş iplerinin temizlenmesinin yara bölgesinin daha rahat iyileşmesi açısından büyük önemi vardır.

4) Beslenme: Yumuşak yiyecekler yemeniz, bol sıvı ve su tüketmeniz ılık ve soğuk besinlerle beslenmeniz çok önemlidir. Bu süreçte beslenme büyük önem taşır hastalarımızın ameliyat bölgesine zarar veririm korkusuyla yemek yememesi genel sağlık durumunun ve vücut direncinin azalmasına yol açabilir.

Yapılmaması gerekenler

1)Kanama Kontrolü İçin: Ameliyattan sonraki 48 saat boyunca kanama olması normaldir. Kan akışını kontrol etmek ve azaltmak için gazlı bezle ameliyat bölgesine basınç uygulanabilir. Ayrıca operasyon sonrasında çay,kahve,çorba gibi aşırı sıcak içeceklerden uzak durulması, isteniyorsa bu gıdaların ılık bir şekilde tüketilmesi önemlidir. Sıcakta damarların genişleyerek kanamanın artacağı unutulmamalıdır, yine bu sebeple operasyon sonrasındaki ilk 48 saatte sıcak banyo, spor, sauna gibi vücut ısısını arttıran aktivitelerden uzak durulması gerekir.

2)Sigara Kullanma: Sigara kullanımının ağız içindeki mikroorganizma sayısını sigara kullanmayan bireylere göre 3-4 kat arttırdığı yapılan birçok araştırmada tespit edilmiştir. Bu sebeple dental implant ameliyatından sonra sigara içmek enfeksiyon riskini arttırır, bu da dental implantların entegre olamamasına neden olabilir. Enfeksiyon ihtimalini önlemek için operasyondan itibaren ilk 48 saat mümkünse hiç sigara içilmemesi takip eden bir haftada en az şekilde tüketilmesi gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)