Diş çürüğü nedir,nasıl korunurum?

Yazar Büşra KabaağaçDiş Hekimi • 8 Aralık 2017 • Yorumlar:

    Diş çürüğü; tüketilen besinlerin dişler üzerinde bıraktığı kalıntıların düzenli temizlenmemesi sonucu oluşan, aslında önlenebilir bir hastalıktır. Özellikle şekerli gıda artıkları ağzımızda doğal olarak var olan bakteriler tarafından aside dönüştürülür. Bu asitler zaman içerisinde dişin mine tabakasında hasara neden olur ve çürüğün başlangıcını oluşturur.

    Ağız bakımına dikkat etmeyen, şekerli ve asitli gıdaları sık tüketen kişiler, ağzında protezi olan bireyler, içme sularının florlanmadığı bölgelerde yaşayan kişiler ve özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlıların çürüğe yatkınlığı daha fazladır.

    Çürüklerden korunmak için en basit ve etkili yöntem düzenli ağız bakımı yapmaktır. Şekerli gıdaların azaltılması, tükürük akışını arttırmak için şekersiz sakızların tüketilmesi de  yardımcı olarak tercih edilebilir. Diş minesinin zayıfladığı ama henüz çürük kavitesinin oluşmadığı durumlarda diş hekimi tarafından florid uygulanması diş minesini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

    Yapılacak analizler sonucunda çürük riski yüksek olan bireylerde koruyucu diş tedavileri uygulanmaktadır ve takip etmek için sık kontroller istenmektedir.

    Diş çürüğünün oluşumunu önleyebilmek için; şekerli ve asitli gıdaların tüketimini en aza indirmeli ve mümkünse ara öğün olarak alımından kaçınılmalı, doğru diş fırçalama tekniği ile dişler günde en az iki kez temizlenmeli, günde bir kez diş ipi kullanılmalı, altı ayda bir diş hekimi kontrollerine aksatmadan gidilip diş hekiminin önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.  

    Ağız içindeki mevcut çürük kavitelerinin tedavisi için diş hekimi ile görüşülmelidir. Hekim bu bölgedeki çürükten etkilenmiş diş dokularını kaldırdıktan sonra, bölgenin ve ağızın yapısına uygun olan bir dolgu materyali ile kaybedilen diş dokusunun yerini restore edecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)