Diş Eti Hastalıklarının Tedavisinde Uygulanan İşlemler, Operasyonlar Nelerdir?

Yazar Melih ÖzgenDiş Hekimi • 20 Haziran 2018 • Yorumlar:

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem değildir, genellikle uyuşturma gereği duyulmadan gerçekleştirilir. Diş taşı temizliği dişin minesine hiç bir zarar vermez hatta minenin yüzeyine yapışan taşlar asit salınımı yaparak mineyi çürütebilir bu sebeple diş taşı temizliği diş minesini koruyucu bir işlemdir. Kullanılan aletler hassas aletler olup dişin minesinde çizilmeye yada bir hasara yol açmaz. Diş taşı temizliğine rağmen dişetlerinizde kanamalar devam ediyorsa ileri safhadaki periodontal tedavilere ihtiyaç var demektir.

Diş eti cebi küçültme ameliyatı (Subgingival Küretaj)

Kabaca derin temizlik olarak tarif edilebilir, amaç diş etinin altında kök yüzeyine yapışık halde bulunan diş taşlarının ve enfekte dokuların temizlenmesidir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilir, işlem sırasında hastalarımız hiç birşey hissetmedikleri gibi operasyon sonrasında da sadece ağrı kesici kullanmaları yeterli olur.

Flep Operasyonu

Diş eti hastalıklarının ilerleyen safhalarında dişin kökü ile alveol kemiği arasındaki lifler erir ve diş eti ile diş arasında cep adı verilen boşluklar oluşur. Sağlıklı bir diş etinde bu cebin derinliği 1-3 mm olarak ölçülür, diş eti hastalıklarına bağlı olarak bu cepler derinleşir ve temizlenmesi de zorlaşır. Ceplerin içinde enfeksiyona sebep olan bakteriler ve diş taşları kemik erimesini daha da hızlandırarak dişin kaybına kadar varan problemlere sebep olur.

Subgingival küretaj ve flep operasyonuyla amaçlanan bu ceplerin içindeki diştaşlarını ve mikroorganizmaları temizlemek ve cep derinliklerini azaltmaktır. Eğer cepler küretaj ile temizlenemeyecek kadar derin ise diş eti dişten ve alveol kemiğinden sıyrılarak enfekte dokular ve diştaşları özel el aletleri ile temizlenir, sonra diş etleri birbirine dikilerek bir hafta on günlük süreçte primer iyileşme beklenir. Dokuların tam olarak iyileşmesi ve cep derinliklerinin azalması 6-8 haftayı bulur. Eğer bu operasyondan sonra dişlerde bir restorasyon yapılması planlanıyorsa ideal bekleme süresi 6-8 haftadır. Flep operasyonu esnasında kemik yıkımının düzeyine göre kemik greftleri ile dişlerin güçlendirilmesine gerek duyulabilir. Bu karar hekimin operasyon esnasında vereceği bir karardır. Diş eti hastalıklarının genel vücut sağlığına birebir olumsuz etkisi vardır, ağız içindeki yoğun mikroorganizma yutularak ve kan dolaşımına katılarak vücudun sağlıklı organlarına da yerleşebilir. Yapılan çalışmalarda diş eti hastalıklarının bazı sistemik hastalıkların(kalp-damar, diyabet, ateroskleroz, böbrek rahatsızlıkları) oluşma olasılığını arttırdığı belirtilmiştir.

Diş eti hastalıkları kendi kendine yada ilaç kullanarak, ağız gargaraları kullanarak, vitamin kullanarak geçmezler. İlaçlar yapılan tedavilerden sonra enfeksiyon riskini azaltır ve iyileşmenin sorunsuz olarak tamamlanmasında yardımcı olur ama tek başına, periodontal tedavi görmeden kullanımı sonuç vermez!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melih Özgen Diş Hekimi, Oral İmplantoloji Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)