Diş Eti Sağlığı

Yazar Mehmet Cihan ŞengünDiş Hekimi • 21 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Periodonsiyum Periodontal Dokular Nedir?

Periodonsiyum kısaca dişlerimizi çevreleyen ve destekleyen tüm dokular olarak tanımlayabiliriz. Bu dokular;

  • dişin yerleştirdiği ve tutunduğu sert doku olan; alveolar kemik,

  • diş kökünü çevreleyen; sement tabakası,

  • dişe gelen kuvveti yumuşatan, dişleri destekleyen, besleyen ve yönlendiren yapılar; periodontal ligament,

  • yumuşak dokusu ve estetiği olan; dişetleri.

 

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokularla (alveolar kemik, sement(diş kökü), periodontal ligament ve dişetleri) ve bu dokularda meydana gelen iltihabi hastalıkların tedavisiyle ilgilenen diş hekimliğinin ana bilim dalıdır.

 

Periodontal Hastalık nedir?

Günümüzde diş kaybının en önemli nedeni olarak kabul edilen periodontal hastalık (periodontitis), diş yüzeyine tutunan diş plağı (biyofilm) ile konak savunma mekanizması (bağışıklık sistemi) arasındaki dengenin bozulması ile karakterize periodonsiyumun enflamatuvar bir hastalığıdır. Sağlıklı dişeti periodontal hastalığın gelişmesi ile klinik özelliklerini kaybeder ve cep oluşumu,  kanama, dişeti çekilmesi ve kemik kaybı gibi bulgular görülmeye başlar. Bu durumun devam etmesi ile dişlerde migrasyon (yer değişikliği), mobilite (hareketlenmesi) ve diş kayıpları görülebilir.

Periodontitisin temel nedeni aslında bakteri plağıdır ve mekanik olarak tedavi edilebilmektedir. Ancak genetik, çevresel ve sistematik faktörler de hastalığın oluşmasında etken olabilir. Sistemik faktörler içinde diyabet, kalp damar hastalıkları, epilepsi, down sendromu, AIDS ve diğer kan hastalıkları sayılabilir.

 

Bu Hastalık Bize Nasıl Zarar Verir?

Bu hastalığın yavaş ve uzun süreli olması hastalarımızın farkında olmadan ağız sağlıklarını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu hastalığı ve devamında oluşan dişin destekleyen destek dokuların yıkımının tedavisini dişhekimliğinin bir dalı olan periodontoloji uzmanları çözmektedir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde olan dişlerimizin kaybına, estetik olarak gülüşümüzün azalmasına ve geri dönüşü olmayan kayıplara neden bu hastalığı engelleyebilmek amacıyla hastalarımız bilgilendirilmeli, yönlendirilmeli ve tedavi edilmelidir.

 

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uzman hekiminiz ile birlikte tedavinizi yaptırmanız ve düzenli kontrollere gelmeniz çok önem arz etmektedir. Bu kontrollerde hastalarımızın bilmediği veya farkında olmadığı dişeti ve diş problemleri görülebilir. Bu problemler daha fazla büyümeden hastamız yapılacak tedaviler hakkında bilgilendirilir. Fırçalamanın sayısı, süresi ve tekniğinin hakkında ayrıntılı bilgi verilir.

En basit görülen fırçalama alışkanlığı diş ve dişeti dokuları için oldukça önem arz etmektedir. Hekimin yönlendirmesi ile yapılan fırçalama tekniği size diş ve diyetlerinize zarar vermeden yapılan yaklaşımı kazandırır.

Periodontal hastalığın ilerlediği kayıpların olduğu durumlarda ise hastamız yapılacak tedaviler hakkında öncelikle bilgilendirilir, ağız hijyeni sağlanır ve fırçalama alışkanlığı kazandırılır. Dişeti hastalığı tedavi edilmesi ardından dişeti çekilmeleri, kemik kayıpları vb. dişeti rahatsızlıklar değerlendirilir ve hastamıza yapılacak operasyon ile ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Uygun görülürse operasyon yapılır.

 

Doğuştan veya Kazanılmış Diş eti Problemlerinde Ne Yapılır?

Hastalarımız doğuştan veya sonradan kazanılmış dişeti & estetik görünüş gibi yumuşak doku problemlerine de sahip olabilirler. Bu durumlarda da ağız hijyeni sağlanması sonrası tedavi bilgisi ve süresi hakkında bilgilendirme yapılır ve uygun görülürse operasyon uygulanır.

 

Korkuları Yenmek

Hastalar bazen diş koltuğuna geçtiklerinde en basit görebileceğimiz diş taşı temizliğinde bile oldukça tedirgin olmaktadır. Cerrahi aşamaları da ilave edersek yapılması gereken işlemler korku dolayısı ile yapılamamaktadır. Bu yüzden tedavi edilebilecek aşamada olan bir diş eti rahatsızlığına müdahale edilemediğinden veya geç yaklaşım yapıldığından geri dönüşsüz diş ve doku kayıpları yaşanmaktadır. Bunun nedeni zamanla hastalık yıkım şiddetinin artması olarak gösterilebilir. 

 

Periodontoloji uzmanlarının görevleri;

  • Hastaların bu tedirginliklerini işlem öncesi gidermek,

  • Elde edilebilecek operasyon sonuçlarını aktarmak,

  • Ameliyat süreci ile ilgili ayrıntılı bilgi vermek,

  • Gereken ilaç tedavisini uygulamak,

  • Ameliyat sonrası nelere dikkat edileceğini anlatmak ve

  • İşlem sonrası düzenli kontrollerini yapmak.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Cihan Şengün Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)