Estetik Diş Eti Operasyonları

Yazar Mehmet Cihan ŞengünPeriodontolog • 29 Ağustos 2019 • Yorumlar:

Diş etinin estetik ve fonksiyonel problemleri için uyguladığımız bazı özel isimlerde işlemler bulunmaktadır.Bu tedaviler:

Diş eti Düzenlemeleri (Gingivektomi/Gingivoplasti)

Gingivektomi, dişeti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivoplasti ise diş çevresindeki sağlıklı dişeti dokularının şekillendirilmesidir. Dişetleri doğuştan form bozukluğuna veya düzensizliğine sahip olabilir. Dişetleri dişleri olması gerekenden daha fazla örtebilir veya olması gerekenden daha kalın olabilir. Bu durumlar dişlerin ön plana çıkmasını engeller ve estetik problemlere neden olur. Bu durumlar fazla dişetinin uzaklaştırılması veya tekrar şekillendirilmesi ile düzeltilebilmektedir.

Flep Operasyonu

Flep operasyonu, lokal anestezi altında dişetlerine yapılan bir ameliyattır. Flep operasyonuyla, hastaların ulaşmakta güçlük çektiği derin cepler (derinlikler) elimine edilir ve granulasyon (zararlı dokular) dokuları temizlenir. Flep operasyonu, hastalara klinikte uygulanan diş yüzeyi temizliği (detertraj) ve kök yüzeyi düzleştirilmesi (subgingival küretaj) işlemlerinden sonra hala dişeti iltihabı ve derin cepler mevcut olduğunda yapılır. Dişetleri cerrahi operasyon ile açılarak diş köklerine ve iltihaplı kemiğe ulaşılır, hastalıklı dişetleri ve kök yüzeyleri temizlenir, kemik kaybı olan bölgelere yeniden kemik oluşturmak amaçlı greft (kemik tozu) + membran (örtü) eklenerek iyileşme sağlanır.

Serbest Diş eti Uygulaması

Serbest dişeti grefti (SDG), dişeti oluşturmak veya bireyin sahip olduğu dişeti miktarını artırmak amacıyla uygulanan bir cerrahi işlemdir. Dişeti çekilmesi olan diş bölgelerinde, damaktan alınan dişeti dokusu (greft) ile dişeti kazanmak hedeftir. Bu operasyon, dişin açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmak için bir seçenektir ancak esas amaç yeterli yapışık dişeti dediğimiz dişleri oldukça önemli bir şekilde destekleyen dişeti yapısını elde etmektir. Dişeti sağlığının devam etmesinde yapışık dişeti dediğimiz dişeti parçası çok önemlidir.

 

Bağ Dokusu Uygulaması

Dişeti çekilmesi olan bölgede çekilme kapatılmasını serbest dişeti grefti ile yapamayacağımız durumlarda bağ dokusu operasyonu yapılmaktadır. Bu işlem ile dişlerin hem fonksiyonu kuvvetlenir hem de estetik olarak görünüşü sağlanır. Serbest dişeti greftinde olduğu gibi damaktan alınan doku kullanılmaktadır. Serbest dişeti grefti ile dişeti çekilmesi olan bölgelerde tam kapama sağlanması her zaman mümkün olamamaktadır ancak uygun koşullar ile bağ dokusu ile çekilme kapatılması mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Cihan Şengün Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)