İmplant Nasıl Uygulanır?

Yazar Mehmet Cihan ŞengünPeriodontolog • 9 Eylül 2019 • Yorumlar:

İmplant cerrahi bir işlemdir. İmplant cerrahisi için lokal anestezi ile o bölgenin uyuşturulması yeterlidir. Bölgenin uyuşturulması sonrası cerrahi bir prosedürle çene kemiğinde implant uygulanması planlanan bölgede uygun pozisyonda, çapta ve uzunlukta yuvalar açılır. Ve bu yuvalara biyouyumlu implantlar yerleştirilir. Tek bir implantın yapım süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Uygulanan implant sayısı ve ek işlemler süreyi uzatabilmektedir.

Bazı vakalarda yükseklik ve genişlik olarak yeterli kemik hacmi bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda bölgeye tekrar kemik hacmi kazandırmak amacıyla kemik tozları (greft) ve örtüler (bariyerler, membran) kullanılabilir. Bu işlemler ile aynı aşamada implant yerleştirilebilir veya iyileşme sürecinin daha iyi olması amacıyla belli bir süre beklenildikten sonra da implant yerleştirilebilir. Uygulanacak işlemi uzman hekim hastanın 2 ve 3 boyutlu filmlerini inceledikten sonra operasyon öncesi planlamakta ve hastaya aktarmaktadır.

İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlem olduğundan, kullanılan malzemelerin kalitesi, ortamın sterilizasyon ve hijyen şartlarının sağlaması, hekim deneyim ve yaklaşımı en önemli kriterlerdendir.

İmplant tedavisi ne kadar sürer?

İmplant tedavisi için bir veya iki hafta yeterlidir. Ayrıca kendinden eriyebilen dikiş kullanılması ile tek günde de tedavi bitirilebilir ancak bu durumda geçici protez yapılamayacaktır. Geçici protez yapılması ameliyat sahasının durumuna göre planlanmaktadır. Genel prosedürde tedavinin ilk aşaması implant uygulamasıdır. İkinci aşaması ise 3-6 ay arasında implantın kemiğe kaynaması ve iyileşmesi beklenir ve sonrasında bir hafta içinde implant üstüne gelecek porselen kaplamalar yapılır. 

İmplantın yapım süresi yaklaşık 15-20 dakikadan başlamakta ve uygulanacak implant sayısı ve ek işlemler ile süre uzayabilmektedir. Hasta bu süre içerisinde kesinlikle ağrı veya sızı hissetmez. İmplant ameliyat bölgesi tamamen uyuşuk haldedir. Hasta sadece hekimin itme, çekmesi gibi basınç duygularını algılar. Bu durum ağrı ile karıştırılmamalıdır ve rahatsız edici bir durum değildir. Uyuşukluk 2-3 saat içerisinde geçer, bu süre içerisinde de hastamız 1 hafta kullanacağı ağrı kesici ve hekim uygun görürse antibiyotikler ile bu süreci rahatlıkla atlatır ve sağlıklı bir implanta sahip olmuş olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Cihan Şengün Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)