Diş Fırçalarken Yapılan Yanlışlar

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 4 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Yanlış Yönde Fırçalama

Dişler diş ve diş eti birleşim çizgisinden başlayarak yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde fırçalanmalıdır. Öne arkaya veya yukarıya doğru olan hareketler diyetlerinde çekilmelere neden olur.

Aşındırıcı Diş Macunlarının Kullanımı

Diş macunlarının içinde çeşitli kimyasal maddeler bulunur. Macunların içerikleri ihtiyaca ve kullanım alanına göre değişir. Örneğin beyazlatıcı macunların içerisindeki bazı maddeler diş minesinde aşınmaya neden olur ve bunların miktarı marka veya macuna göre değişir. Genel olarak florlu diş macunları güvenlidir. Özellikle diş hassasiyeti ve diş eti çekilmesi şikayeti olan hastaların dikkat etmesi gerekir. Ayrıca ev tipi beyazlaşma kitlerine hatta gargaraların kullanımına da dikkat edilmelidir. Diş hekiminiz ihtiyacınıza göre en doğru macunu tavsiye edecektir.

Yemeklerden Veya Kusmadan (özellikle hamilelerde) Sonra Hemen Dişleri Fırçalama

Tükürükün bir işlevi de içindeki minerallerle diş minesini onarmasıdır ve bunun için yemeklerden sonra en az yarım saat beklenmelidir. Özellikle domates, portakal gibi asidik yiyecekler, gazlı ve asitli içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Bazı hastalıklar veya hamilelik nedeniyle kusmanın yoğun olduğu durumlarda ağzın pH ının asidik olması nedeniyle dişlerde aşınmalar görülür. Bir süre tükürükle normale dönmesini beklemek gerekir. Diş eti çekilmesi nedeniyle köklerin açığa çıktığı durumlarda daha yıkıcı sonuçlar oluşabilir.

Dişlere Çok Fazla Kuvvet Uygulamak

Ne kadar çok basınç uygularsanız dişlerinizin o kadar temiz olacağını düşünebilirsiniz fakat diş minesine zarar veriyor olabilirsiniz. Küçük kuvvet uygulanmalı ve diş fırçasının kıllarının yeterli temizliği yapmasına izin verilmelidir. Bazı elektrikli diş fırçaları sensörleri nedeniyle fazla kuvvet uygulandığında uyarı verir. Diş eti çekilmeniz veya dişlerde aşınmalarınız varsa deneyebilirsiniz.

Çok Büyük Başlıklı Diş Fırçası Kullanmak

Ağızlarımız farklı boyutlarda olduğu için diş fırçaları da farklı boyutlardan üretilir. Çok büyük uçlar konforlu fırçalamayı engeller, doğru yerlerin uygun biçimde tam olarak temizlenmesi mümkün olamayabilir. Arka bölgelere yeterince ulaşamayan uçlar etkin fırçalamaya engel olur. Üstelik yalancı bir temizlik düşüncesiyle bu yüzeylerde zamanla farkedilemeyeceği çürükler oluşabilir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)