Dışkınızın Sağlık Durumunuz ile İlgili Söyleyebileceği 5 Şey

Yazar M. Ferhat FerhatoğluGenel Cerrah • 27 Nisan 2017 • Yorumlar:

Bağırsak değişikliklerinin sağlığınız hakkında hangi sinyalleri verebileceğini merak ettiniz mi?

Dışkı hiç kimsenin konuşmaktan hoşlanmadığı çok kapsamlı bir konudur, ancak süpürmeden önce hızlıca göz atmak, sağlığınızla ilgili ipuçları verebilir.

Düzgün bağırsak hareketine sahip olmak, yediğimiz yiyeceklerin sindiriminin kritik bir parçasıdır. Kalın bağırsak tarafından oluşturulan dışkı vücudun atıklardan kurtulma yoludur.

Herhangi bir kaygı hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekirken, renk ve kıvam değişiklikleri sindirim sisteminizde ne olup bittiğini gösterebilir.

1. Kayalar ve Çakıllar
Sert ve küçük kayalar veya çakıl taşları gibi şekillenen dışkı muhtemelen kabızlık işaretidir.
Kalın bağırsak, suyu emerek atıkların konsantre hale gelmesine yardımcı olur. Kalın bağırsaktaki kas kasılmaları düzgün çalışmıyorsa, kolondaki atıklar daha da konsantre olur ve daha sert dışkı oluşturur.

2. Renk Değişiklikleri
Hastalardan duyduğum en yaygın endişelerden biri dışkı renginin değişmesi konusudur ve hastalar için endişe vericidir.Dışkı rengi, yediğiniz gıdalar ve kalın bağırsakta yaşayan bakteri türlerinden etkilenir. Yediğimiz ve içtiğimizde fazla miktarda gıda boyası var, tabii ki dışkının rengi de değişecek. Siyahı veya kanlı görünmediği sürece dışkı renginde bir değişiklik, endişe yaratmaz; bu da sindirim sistemi ile ilgili diğer problemleri işaretleyebilir.

3. Siyah ve Katranımsı Kıvam
Siyah ve katranımsı kıvamın en yaygın nedeni, demir takviyeleri veya bizmut içeren Pepto-Bismol gibi bir ilaç almaktır. Bununla birlikte, gastrointestinal kanalınızdaki, mide veya ince bağırsak gibi bir yerde kan kaybettiğiniz anlamına gelebilir.

4. Yağlı Dışkı
Yağlı görünen dışkı varsa, vücudunuzunyağları düzgün bir şekilde özümsemediğini gösteren bir işaret olabilir. Kıvam değişikliklerine; enfeksiyon, besin maddelerinin çölyak hastalığına bağlı olarak sindirilememesi veya pankreas kanseri veya pankreatit gibi bir sorunlar neden olabilir.

5. Kalem-İnce
Sadece bazen çok ince olan dışkı endişe kaynağı değil. Muhtemelen kalın bağırsakta kasılmalara bağlı olduğu için atık konsantrasyonuna yardımcı olur.
Dışkıda her zaman olmak üzere ani ve devamlı bir değişiklik olursa, kolonda tıkanıklık olabilir ve doktorunuzu görmelisininiz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)