Dişler Nasıl Fırçalanır?

Yazar Gürkan ErenelDiş Hekimi • 17 Nisan 2017 • Yorumlar:

Dişleri korumanın en etkili yolu düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazanmaktır. En az 2 dakika olmak üzere günde en az iki kere dişlerin doğru teknikler ile fırçalanması gerekmektedir. Fırçalama işlemi esnasında amaç dişlerin her noktasında biriken bakterileri temizlemek ve diş-diş eti birleşiminde oluşabilecek plakları önlemektir. Diş fırçası ile yapılacak diş temizliğinin yanı sıra günde bir kez dişlerin ara yüzlerinin açıklığına göre; diş ipi yada ara yüz fırçası gibi malzemeler ile temizlenmesi hem bakteri oluşumunun engellenmesinde önemli rol oynar hem de plak oluşumunu en aza indirir.

Diş fırçası tipi seçimi; diş eti sağlığına, ağızda protez varlığına, implant varlığına göre değişmektedir. Genel olarak mekanik ve manuel diş fırçalarını tercih etmek doğru bir yaklaşım olur.

Ancak günümüzde elektrikli ve döner hareket yapan fırçalarda bulunmaktadır. Bu tip fırçalar ile daha etkin ve daha hızlı bakım yapılabilmektedir.

Günümüzde; hangi fırçanın kullanıldığı kadar hangi macunun da kullanıldığı önemli olarak algılanmaktadır. Toplumsal bir algı olarak pahalı macunun iyi olacağı düşünülmektedir. Bu sebeple pahalı markalara ciddi paralar ödenmektedir. Ancak unutulmaması gereken en önemli konu; ağız bakımında en önemli konunun fiziksel temizlik olduğudur. Doğru yapılmış bir fırçalama diş bakımının %90-95’ini halletmektedir. Macun kullanımın amacı; fırça tarafından yerinden koparılmış yada kaldırılmış plakların diş üzerinden uzaklaşması ve tekrar yapışmamasının sağlanmasıdır.

Dolayısıyla fırçalama işleminde macunun sadece deterjan etkisinden faydalanmaktayız.

Özet olarak söylemek gerekirse; ağız bakımında önemli olan kullanılan macunun neler yapabildiği değil, sizin ne kadar iyi fırçalama ve ara yüz bakımı yapabildiğinizdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gürkan Erenel Diş Hekimi, Protetik Diş Tedavisi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)