DİŞLERDE NEDEN RENKLENME OLUR?

Yazar Bahadır BaranDiş Hekimi • 28 Temmuz 2017 • Yorumlar:

DİŞLERDE NEDEN RENKLENME OLUR?

C:\Users\HP\Desktop\RESİM\indir (7).jpg

Dişler doğal olarak koyu tonlu bir renkte olabilir. Bunun yanı sıra dişlerde yaşla beraber, yiyecek, içeceklerin etkisiyle ,sigara kullanımıyla sararmalar olabilir. Dişlerde travma veya kanal tedavisi sonucu dişin canlılığını kaybetmesiyle, diş gelişimi sırasında çocuklukta kullanılan bazı antibiyotikler nedeniyle renklenmeler oluşabilir.

Diş yüzeyindeki koyu renkli lekeler nasıl temizlenir?

Diş yüzeyi temizleme işlemi sırasında; diş taşları temizlendikten sonra döner aletler kullanılarak cila patı ile diş yüzeyindeki lekeler temizlenir. Bu işlem dişler üzerindeki yüzeysel çay, kahve, sigara lekelerinin giderilmesini sağlar. Bu işlemin yılda 1 kez yapılmasını öneriyoruz. Bunun haricinde dişlerinin tonunun doğal olarak daha beyaz olmasını tercih eden bireylere diş beyazlatma (bleaching) işlemi uygulanır.

Beyazlatma (bleaching) işlemi nedir?

Beyazlatma, dişe sürülen özel renkli bir jelin ışık veya lazer yardımıyla dişlerin mine ve dentin tabakasında çeşitli sebeplerle oluşan renklenmeleri giderilmesi işlemidir. Sarı ve lekelenmiş dişlere aynı tonda doğal ve sağlıklı bir ışıltı kazandırılması hedeflenir.

Beyazlatma nasıl yapılır?

Beyazlatma işleminden önce mutlaka diş taşı temizliği yapılmalı ve diş taşları ağızdan uzaklaştırılmalıdır. Beyazlatma ofis (Office) tipi ve ev (home) tipi olmak üzere iki şekilde yapılabilir.

Ev tipi beyazlatma nasıl yapılır?

Kişinin evde uygulayabildiği beyazlatma yöntemidir. Dişlerin ölçüsü alınarak kişiye özel şeffaf beyazlatma plağı hazırlanır. Hazırlanan plağın içine hekiminizin önerdiği miktarda beyazlatma jeli uygulanarak 2-6 saat ağızda tutulur. İstenilen beyaz renk tonuna ulaşana kadar tedaviye 2-3 hafta devam edilir.

Ofis tipi beyazlatma nasıl yapılır?

Klinik ortamında hekim tarafından uygulanan beyazlatma yöntemidir. Beyazlatma jelinin diş etine temas etmesini önlemek için diş etleri koruyucu bariyerle kapatılır. Sonra beyazlatma jeli dişler üzerine uygulanır. UV ışını veya lazer yardımıyla dişler üzerine uygulanan jel aktive edilerek dişlerin beyazlaması sağlanır. Tek seansta 2 ya da 3 setlik uygulama genellikle yeterli olurken istenilen beyaz renk tonuna ulaşmak için bir hafta sonra 2. seans uygulanabilir. Ofis tipi beyazlatma işleminde tüm dişler hekim kontrolünde eş zamanlı ve eşit tonda beyazlar.

Ev tipi beyazlatma mı ofis tipi beyazlatma mı?

Ofis tipi beyazlatma ile daha kısa sürede daha etkili sonuçlar elde edilir. Diş renginin tonu çok koyu olan bireylerde klinikte uygulanan ofis tipi beyazlatma sonrası , ev tipi beyazlatma ile tedavinin desteklenmesi tercih edilebilir.

Beyazlatma işlemi sırasında ağrı olur mu?

Beyazlatma jeli diş etine ve dişin dentin tabakasına temas etmediği , dişin minesinde mikro çatlaklar olmadığı sürece dişte ağrı olmaz. Bu durumlarda az da olsa hassasiyet olabilir.İşlem sonrası ilk 24 saat içinde hassasiyet etkisi azalacaktır.

Beyazlatma işlemi güvenli midir, dişlere zarar verir mi?

Diş hekimi gözetiminde yapıldığında hiç bir zararı yoktur. Beyazlatma işlemi diş yüzeyinde madde kaybına yol açmaz. Diş ve diş etleri işlem öncesinde kontrol edilerek, işlemin zarar verebileceği durumlar ortadan kaldırılır.

Piyasada satılan beyazlatma materyallerini kullanabilir miyim?

Beyazlatma jeli sadece dişin mine tabakasına uygulanmalıdır. Diş hekiminize danışmadan kullandığınızda dişte çürük ,aşınma varsa kullanım sonrası kalıcı hassasiyet oluşabilir. Bu sebeple mutlaka diş hekiminizin kontrolünde yapılmalıdır.

Beyazlatma işlemi sonrasında hassasiyet oluşur mu?

Beyazlatma sonrası bazen ilk 24 saat sıcak, soğuk yiyecekler ve içecekler hassasiyeti artırabilir. Oluşabilecek hassasiyet durumunda diş hekiminiz tarafından hassasiyet giderici jeller (flor jeli) uygulanarak hassasiyet giderilir. Bu 24 saat süreli geçici hassasiyet için ağrı kesici kullanılabilir. İşlem sonrasında hassasiyeti gidermek için potasyum nitrat ve yüksek oranda flor içeren diş macunları kullanılabilir.

Beyazlatma işlemi sonrasında herkeste hassasiyet oluşur mu?

Beyazlatma işlemi sonrasında herkeste rutin bir hassasiyet şikayeti görülmez. Hassasiyet şikayeti; bireylerin dişlerindeki mine tabakası kalınlığına, mine çatlaklarının, kök yüzeyindeki açıklıkların ve diş eti çekilmesinin varlığına göre değişir.

Dişler ne kadar beyazlar?

Beyazlatmanın etkisi, dişlerde renklenmenin şiddeti ve dişlerin beyazlatma jeline duyarlılığına bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Sarı-kahverengi lekelerde daha hızlı sonuç verirken, antibiyotik kullanımına bağlı oluşan renklenmeler de istenilen beyazlığa ulaşmak için daha uzun süre uygulama gerekmektedir.

Kanal tedavisi sonrası renklenmiş dişler beyazlar mı?

Kanal tedavisi sonrası renklenmiş dişler canlı dişlere göre farklı bir yöntem ile beyazlatılır. Kanal tedavisi görmüş cansız dişlerde; dişin içine özel bir beyazlatıcı madde konulup geçici dolgu ile kapatılır ve beklenir. İşlem dişin rengi istenilen tona gelene kadar tekrarlanır.

Beyazlatma işlemi sonrası ilk 48 saat tüketilmemesi gereken yiyecek ve içecekler nelerdir?

Beyazlatma sonrası ilk 48 saatte çay, kahve, kırmızı şarap, koyu renkli meyve suları, domates çorbası, salçalı sosla hazırlanan yemekler, hardal ve ketçap sosu, kiraz, vişne, çilek gibi meyvelerin tüketilmemesi ve sigara içilmemesi gerekir. Bu yiyecek ve içecekler dişlerde renklenmeye neden olabilir.

Beyazlatma işlemi sonrasında ilk 48 saatten sonra nelere dikkat etmek gerekir?

İkinci seans beyazlatmanın yapılacağı durumlarda iki seans arasında çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar ve sigara kesinlikle tüketilmemelidir. İşlem tamamlandıktan sonra da ne kadar az tüketilirse beyazlatmanın kalıcılığı o kadar uzun süre devam eder.

Beyazlatma işlemi sonrası ilk 48 saat tüketilebilecek yiyecek ve içecekler nelerdir?

Beyazlatma sonrası ilk 48 saatte su, yoğurt, peynir, yulaf ezmesi, makarna, beyaz pirinç, beyaz balık, hindi eti yenebilir ve şeffaf renkli meşrubatlar, ayran, süt içilebilir.

Beyazlatma işlemi bireylere ne sağlar?

Beyazlatma tedavisi kişiye güzel ve sağlıklı bir gülümseme kazandırır. Güzel ve sağlıklı bir gülümseme kişinin kendine olan özgüvenini ve çevresindeki insanların ona olan saygısını arttırarak yaşam kalitesini yükseltir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar