Diyabet Cerrahisi ile Tanışın!

Yazar Kamil GülpınarGenel Cerrah • 28 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Diyabet cerrahisi ile tanışın!

Diyabet yani şeker hastalığının neden olduğu komplikasyonlar nedeni ile dünyada her 10 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor. Ayrıca şeker hastalarının yaşamları boyunca sağlıkları için yaptıkları harcamalar diyabet olmayanlara kıyasla 2-3 kat daha fazla. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, şeker hastalığının en yaygın şeklinin aşırı vücut yağından kaynaklandığını ve diyabet cerrahisi ile kalıcı olarak tedavi edilebildiğini belirtiyor.

Diyabet nedir?

“Tip 2 diyabet, şeker hastalığının en yaygın şeklidir ve tüm vakaların yaklaşık yüzde 95'ini oluşturmaktadır. Obezite, tip 2 diyabetin birincil nedenidir ve diyabet riskinin dünyadaki endişe verici yükselişi, dünya genelinde obezite ile doğrudan ilişkili artış oranları içerisindedir. Tip 2 diyabet; kardiyovasküler hastalık, felç, körlük, böbrek yetmezliği, nöropati, amputasyonlar, iktidarsızlık, depresyon, bilişsel düşüş ve belirli kanser türlerinden kaynaklanan mortalite riski dahil birçok sağlık sorununa yol açar. Tip 2 diyabetten erken ölüm % 80 oranında artabilir ve yaşam süresi 12 ile 14 yıl azalabilir.”

Tip 2 diyabetin medikal tedavisi nasıldır?

“Tip 2 diyabetin medikal tedavisi yaşam tarzı müdahalesi (kilo kaybı, uygun diyet, egzersiz) ve anti-diyabet ilaçları içerir. Tıbbi kontrol ve reçete edilen diyabet tedavisine sıkı sıkıya bağlı kalmak, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri hastalığın hafifletilmesine ve kan şekeri düzeylerinin aşırı yükselmesini önlemeye yardımcı olabilir. Aslında, tip 2 diyabet zamanla kötüleşir ve kan şekerini kontrol altına almak için daha fazla ilaç veya daha yüksek dozaj gerekebilir. Bu nedenle tip 2 diyabet kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak kabul edilmektedir.”

Obezite cerrahisi ile diyabet tedavisi

“Obezite cerrahisi geçiren neredeyse tüm hastaların diyabetik durumlarında düzelme görülür. Obezite yani bariatrik cerrahinin tip 2 diyabet rahatsızlığına birçok olumlu etkisi olur. Kan şekerini düşürebilir, gerekli ilaç dozajını ve türünü azaltabilir, diyabetle ilgili sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur.”

Diyabet cerrahisi türleri

Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Obezite cerrahisinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Genel bariatrik cerrahi prosedürleri arasında gastrik bypass ameliyatı, sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), ayarlanabilir mide bandı (kelepçesi) ve duodenal switch teknikleri sayılabilir. Bariatrik cerrahi prosedürleri; midenin hacmini küçültmek, besin maddelerinin emilimini azaltmak, mideyi kısıtlamak amacıyla uygulanır. Günümüzde birçok obezite ameliyatı; minimal invaziv teknikler yani kapalı teknik kullanılarak yapılır. Diyabet cerrahisi ile ilgili size özel bilgi almak için bir bariatrik cerrahi uzmanına başvurmanız tavsiye edilir.”

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)