Obezite Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazar Kamil GülpınarGenel Cerrah • 29 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Obezite Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çağımızın hastalığı obezite arttıkça, obezite ameliyatlarına talep de artıyor. Obezite tedavisi görmek için ameliyat olmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar’a sorduk.

“Günümüz yaşam şartları neredeyse tüm dünyada hızla kilo almaya neden oluyor. Aşırı kilo yani obezite çok sayıda hastalığa neden oluyor. İlerleyen safhalarda hayati risk oluşturan obezite çeşitli tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Öncelikle vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olanlar obez, 35 - 40’ın üzerinde olanlara ise morbid obez grubuna giriyor. Özellikle morbid obez grubuna dahil olan hastaların vakit kaybetmeden tedavi olmaya başlamaları gerekiyor.”

Obezitenin ilk tedavisi diyet ve egzersizdir

“Obezite tedavisine ilk olarak bir uzman eşliğinde diyet yaparak başlanmalıdır. En az üç kez diyet ve egzersiz desteğiyle kilo verilmeye çalışılmalıdır. Eğer bütün çabalara rağmen verilen kilo birkaç kiloyu geçmiyor ve hasta diyeti bırakır bırakmaz hızla kilolarını geri alıyorsa cerrahi yöntemler için genel cerrahiye başvurmalıdır.”

Hangi aşamada ameliyat gerekir?

“Hasta diğer yöntemlerle kilo veremediyse ve şeker, tansiyon gibi başka hastalıklar da ortaya çıkmışsa obezite cerrahisine başvurulur. Hastanın genel sağlık durumu ve cerrahın tercihine göre kişiye en uygun yöntemler ile ameliyat gerçekleştirilebilir. Obezite ameliyatları hacim kısıtlayıcı ve emilim bozucu olmak üzere iki çeşittir. En sık kullanılan obezite cerrahisi teknikleri Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Laparoskopik Gastrik Bypass, Duodenal Switch, Biliopankreatik Diversiyon (BPD) olarak sıralanabilir. Bu teknikler ile midenin hacmi küçültülebilir, mide bölünebilir ve midenin emilim kapasitesi azaltılabilir.”

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Obezite cerrahisinde laparoskopik yani kapalı teknik ile yapılan ameliyatlarda ameliyat sonrası komplikasyon riskini ve iyileşme sürecini en aza inmesini sağlar. Obezite cerrahisinde hastanın ameliyat sonrası kontrolleri ve takibi çok düzenli yapılmalıdır. Sadece ameliyat olmak yeterli değildir, hasta yaşam ve beslenme tarzını yeniden şekillendirmeli, diyetisyen kontrolünde beslenmesini sürdürmeli ve mutlaka düzenli bir şekilde hafif egzersizler yapmalıdır. Obezite cerrahisinin ardından ortalama % 50 kilo kaybı sağlanır. Şeker hastalığı, tansiyon ve uyku apnesi gibi sorunlar % 70 oranında tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)