Obezite Pek Çok Hastalığa Neden Oluyor

Yazar Kamil GülpınarGenel Cerrah • 29 Temmuz 2017 • Yorumlar:

Obezite pek çok hastalığa neden oluyor

İdeal vücut ağırlığınızın 45 kilo üzerinde iseniz morbit obezite risk grubu içindesiniz demektir. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar “45 kilonun üzerinde fazlası olanlar defalarca diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen aşırı kilolarından kurtulmayı başaramıyorlarsa uzman desteği almaları tavsiye edilir.”

“Morbit obezite kişilerin en basit hareketlerini bile kısıtlayan ve kişide çeşitli tıbbi rahatsızlıklara yol açan ciddi riskleri olan bir rahatsızlıktır. Aşırı kilo, kişilerde özellikle şeker hastalığına, yüksek tansiyona, uyku apnesine, reflü hastalığına, kireçlenmelere ve çeşitli kalp hastalıklarına yol açabiliyor. Ancak unutulmamalıdır ki her aşırı kilo morbit obezite olarak nitelendirilmez. Morbit obezite teşhisi hem vücut kitle indeksi hesaplaması ile hem de çeşitli tıbbi testler yapılarak tespit edilir. Yapılan bu testlerin sonucunda kişinin vücut kitle indeksi olması gereken kilosunun 45 kilo daha üzerinde ise obezite teşhisi konulabilir. Ardından obezitenin kişide neden olduğu diğer tıbbi rahatsızlıkları tespit etmek için kontrollere başlanır. Kısacası eğer kişinin vücut ağrılığı 100 kilonun üzerinde ise obezite kontrolleri için bir uzmana gidilmesin de fayda var.”

Önce cerrahi olmayan teknikler ile kilo verilmelidir

“Aşırı kilolardan kurtulmak için öncelik ile alanında uzman bir diyetisyen ve egzersiz uzmanlarından destek alınmalıdır. Uzmanlarında alınan desteğe rağmen kilo vermede başarılı olunamamışsa ya da çok az oranlarda verilip ilk fırsatta geri alınıyorsa cerrahi tekniklere başvurulmalıdır.”

Aşırı kiloların cerrahi teknikler ile tedavisi

“Bariatrik cerrahi, morbit obezite cerrahisinde genellikle mide hacminin küçültülmesi ya da emilimin azaltılması yoluna gidilir. Obezite cerrahisinde laparoskopik ya da robitik cerrahi tekniklerden faydalanılır. Bir iki dikişlik kesinin içerisinden sokulan mikro görüntüleme aletleri aracılığı ile görüntü büyük bir ekrana yansıtılır. Operasyon sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı hissedilmez. Bu sayede midenin hacmi küçültülür, açlık hissini azaltmak için hormonları harekete geçiren ghrelin kısmı da alınır, midenin emilimi azaltılır. Cerrahi teknikler ile mide hacminin % 85'i cerrahi operasyon ile bölünerek alınır. Bu operasyon sırasında mide sinirleri ve mide kapakçığına dokunulmaz, yani mide normal fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam eder.”

Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Laparoskopik cerrahi teknik yani kapalı teknik ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında iyileşme süreci kısalır. Ameliyatın ardından hasta normal yaşantısına daha çabuk döner. Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın ayrıntılı sağlık kontrolleri yapılır. Endoskopi, ultrasonagrafi, kan tahlilleri ve metabolik değerlendirme testleri yapılır. Ardından hasta ameliyata alınarak robotik görüntüleme teknikleri ile ameliyat edilir. Operasyondan sonra kilo verme yaklaşık 2 yıl boyunca düzenli olarak devam eder. Hastanın % 50 ile % 80 oranında kilo vermesi sağlanabilir. Morbit obezite tedavisinde aşırı kilosu olup da veremeyen hastalarda uzun süreli kilo vermede bariyatrik cerrahi en etkili yöntemdir. Unutmayın obezite tedavisi ile birlikte hastanın diyabet, tansiyon, kolesterol ve uyku apnesi gibi hastalıklarında da aynı oranda bir iyileşme sağlanır.”

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)