Diyabet; pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının artması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre Tip 2 diyabetli birey sayısı 2013 yılında %13,7 ve bu oran ne yazıkki giderek artmaktadır.
Kan şekeri kontrolü sağlamak diyabet tedavisinde öncelikli hedeftir. Kan şekerinin mümkün olduğunca normale yakın seviyeler olursa kalp hastalığı, inme, diyabetik ayak, nefropati, nöropati gibi diyabetle ilişkisi olan komplikasyonların gelişme riskini azaltırız. Kişiye özel ihtiyaçlarına göre beslenme programı hazırlarken, kişinin ihtiyacı olan enerjinin %50-55’nin kompleks karbonhidratlardan, %15’i proteinlerden, %30’su ise yağlardan sağlanmalıdır.
Diyabet beslenmesinde aşağıdaki önerilere dikkat etmeliyiz:
Şekersiz, Yağsız, Unsuz Kek tarifi
Yapılışı