Diyet Aslında Ne Değil?

Yazar Çağla AlbayDiyetisyen • 16 Ekim 2020 • Yorumlar:

Karar verdi zihin değişime başladı beden .

Zihindeki beden ölçüsü, kendilik imajı, tehlikeli eksi kalori alımları, açlıklar, beraberinde gelen yeme bozuklukları, bağışıklığın düşmesi, hastalıklar, tekrar kalori alımını arttırma , geri kilo alımları ve tekrar diyet süreci . Başlık “diyet” teyim. Diyet algısında kısır döngüdeyiz.

Yorduğumuz beden ve zihnimiz artık yeter diyor ve kendi güvenli alanımıza dönüyoruz. Bu alandaki ihtiyaçlarımızıda yemekle dolduruyoruz. Mutsuz bir “ben” oluyoruz ama diyete başlamaya da cesaret edemiyoruz.

Diyet kavramı karmaşa, yorucu, zahmetli bir hal almış günümüzde. Diyete girerken sayısız düşünüyoruz   çünkü olacaklar belli. Diyetteyim   hiç ekmek yemiyorum,  diyetteyim   iki öğün besleniyorum,  diyetteyim  sadece sıvı tüketiyorum,  bedenimi  birkaç  hafta içinde şekle sokmam lazım yemiyorum  bu yüzden…  gerçekleşecek cümleler şimdiden  hafızalarda.  Diyet kelimesi  yasaklar, kısıtlama, açlık, özlem, stres, zayıflama   gibi kelimelerin  eş anlamlısı olarak yer edinmiş  günümüzde. Bu  şekilde  benimsenen diyet kelimesi  diyetisyene gitme fikri konusunda  da yanlış algılar yaratmakta.

Aslında  Diyet,  Antik Yunan'da 'diaita' (yaşam tarzı ) anlamına gelen  sağlığımızı korumak,  düzenlemek  amacıyla  uygulanan günlük beslenme düzeni  olarak tanımlanmaktadır.  Kilo almak ve vermenin yanında  yeri geldiğinde hastalığa özgü tıbbi beslenmeyi de içeren,  sağlıklı beslenme üzerine kurulu  beslenme düzeni,  şeklidir.  

Her diyet kişiye özeldir.  Miktarlar, öğünler, metabolizma, alınması gereken kalori  bireye özgü planlanır. Hiçbir diyetisyen sadece kilo vermeye odaklanmaz,  metabolizma sağlığını, varsa hastalıkları, ilaçları, vücut yağını, suyunu, proteinini  gözeterek  yola çıkar. Bu yolda hedef aç bırakmak değildir. Tüm yollar sağlığa çıkacak şekilde planlanır.

 Her insan kendi  inanışını ve doğrusunu  kendi  aklı  ve sabrı ile yaratır.  Farkınız başarı arayışında olduğunda yolculuk daha  sağlıklı ve  daha keyifli olacaktır. Sağlıkla.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)