Metabolizmanın Baş Tacı: Su

Yazar Çağla AlbayDiyetisyen • 20 Ocak 2021 • Yorumlar:

Harika bir uyarı sistemi, harika bir işleyiş. Metabolizmanın baş tacı: Su

Vücudumuzu susuz bırakırsak metabolizma nasıl etkilenir, yağ vermek daha mı zor olur, kas kaybı yaşar mıyız ?

Su içilmediğinde ya da günlük alımlar karşılanamadığında metabolizm ve işleyiş yavaşlamaya başlar. Vücutta toksinler ve atık maddeler uzun süre kalır çünkü toksinlerin, atık maddelerin ve yağın atılabilmesi için suya ihtiyacımız vardır.  Su miktarı azaldıkça idrar miktarı da azalacağından metabolizma yavaşlarken  yağ kaybı da zorlaşır.

Bu süreç kaslarımızı da etkiler. Kas oranı ile doğru orantılı olan su tüketiminde   2,7 gram su kaybı  yaklaşık 1 gram kas  kaybı  oluşturur.  

Suyun eksikliği  ile yağ metabolizmamızda yavaşlamaya başlar,  her yağ hücresi  H2O2’ yi ister. Her 1 gram yağdan ortalama 1 gram su oluşur. Vücut yağı atamadığı için yağ ile beraber su tutulumu da gerçekleşir. Vücut hiçbir sinyali cevapsız bırakmaz.

Su eksikliği ile metabolizma hızımız düşmeye başlar. Beyine giden açlık sinyalleri ile yeme atakları oluşur. Vücudun su ihtiyacı  bizlerde  açım sinyali  ile gelişebilir.

 

 % 1 ‘lik su azalması ile kalp ve beynimizdeki susama merkezleri sinyaller göndermeye başlar. Baş ağrısı, yorgunluk yaşarken idrar rengi  koyu sarıya döner.

 %3 ‘lük kayıpta  fiziksel performans ve kan hacmi azalır.

 % 5’lik kayıpta konsantrasyon bozulur. 

% 10’luk kayıpta ise aşırı yorgunluk, dolaşım ve böbrek yetmezliği  görülür. 

 

Araştırmalara göre su ihtiyacımızın yaklaşık  %20-25’ini katı kaynaklardan,  % 75-80’ini ise içme suyu,  çay, kahve ve alkolsüz  içeceklerden karşılıyoruz. Fakat kafeinli  içecekler sıvı olsalar bile diüretik olduklarından yani vücutta su atılımına neden oldukları için sıvı alımı olarak düşünülmemelidir. Bu nedenle her  çay, kahve tüketiminden sonra  1 bardak su içmeye dikkat edilmelidir.

 

Sağlıklı bir organ sistemi,  sağlıklı bir  cilt için, yağ kaybı  için ve yaşam için vazgeçilmezimiz,  baş tacımız suyu ihmal etmemek  dileğiyle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)