Sadece Tartıdaki Sayılar Mı Artıyor? Cevabı ''Koca Bir Hayır''

Yazar Çağla AlbayDiyetisyen • 24 Eylül 2020 • Yorumlar:

Vücut her değişimi gösterir, görseline yansıtır, kan değerlerine yansıtır, hormonlarına yansıtır, ruhsal durumuna yansıtır sen yeter ki görmek iste.

Bir makinenin nasıl çalıştığını bilmeden onu tamir etmeye kalkarsak makineyi bir daha eskisi gibi çalışmamak üzere bozabiliriz. İhtimal büyük !

Nasıl kilo alıyorum sorusunu her geçen gün daha fazla duyuyoruz. Yediğimiz ekmekler, pilavlar, makarnalar, tatlılar, meyveler, meyve suları hepsi glikoz kaynağı. Glikozun kanda miktarı artınca pankreasımız hemen insülin salgılamaya başlar. İnsülin hormonunun görevi kandaki glikozu hücrelerimizin içine sokup hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi yüklemek, beslenmesini sağlamak yani kandaki şeker miktarını düşürmek.

Ama ya hücrelerin glikoza ihtiyacı yoksa, yeteri kadar hücrelerde glikoz varsa , kandaki şeker ne olacak ?

Hücre içine giremeyen glikoz kanda dolaşmaya başlayacak. Pankreas kanda glikozun düşmediğini görüp insülin salgılamaya devam edecek o görevini yapacak bir yere kadar.  İnsülinin kanda miktarı artmaya devam etsede  glikozu hücre içine gönderemeyecek çünkü hücrelerin  glikoza ihtiyacı yok. Bu durumda hücreler insüline direnç  geliştirecek.  İşte insülin direnci büyüyor,  pankreas yorgun düşmeye başlıyor.

İnsülin diğer görevi olarak  kanda  trigliserit  yani yağ miktarını da arttıracak. Kanda şeker artıştayken artık yağ da artmaya başlıyor.  Peki  bu yağ nelere  sebep olabilir?  Kanda biriken yağlar damarı tıkamaya başlayacak, kolesteroller yükselecek, kalbe giden damar tıkanırsa  ileriki  süreç kalp krizi, beyine giden damarlar tıkanırsa  beyin felci,  inme riski  vb. artış göstermeye başlayacak. 

Vücuda alınan protein içindeki aminoasitlerde insülin direncinde   kas hücrelerine  giremeyecek  ve kas yıkımları başlayacak.

İşte kilo alma süreci  ve yıkım başladı, vücut  sadece kilo almıyor yan hastalık risklerini de  arttırıyor. Bu  kilo almanın ilk evreleri,  onu takip eden hormonal bozukluklar, tiroit problemleri,  psikolojik  problemler, sinirsel hasarlar, metabolizma yavaşlığı, bağışıklığın düşmesi ….

Hayat tercihlerden ibarettir ve herkes kendi tercihleri ile hayatına yön verir.

Beslenmeyi  iyi yönetmek de sizin tercihinizde.  Süreç sadece kilo almak veya vermek değil unutmayın. Sağlığınızı önemseyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)