Diyet Modellerinden: Mind Diyeti

Yazar Gülsüm KınalıDiyetisyen • 9 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Günümüzde insanların yaşam sürelerinin uzaması sağlıklı yaş almayı da gündeme getirmiştir. Özellikle yaşla birlikte artan Alzheimer ve Demans oranının artması buna yönelik neler yapılacağını düşündürmüştür. Bu yüzden bilim dünyası beyin fonksiyonlarını iyileştirmek ve Demansı önlemek için ‘MIND DİYETİ’ tasarlamıştır.

MIND Diyeti Nedir?

MIND, Akdeniz-Dash Nörodejeneratif Gecikme müdahalesi anlamına gelir. MIND diyeti, kalp damar sağlığını korumada uygulanan Akdeniz diyeti ve yüksek tansiyonun tedavisinde uygulanan DASH diyetlerinin özelliklerini birleştiriyor.

MIND Diyetine Göre Beyin Fonksiyonlarını Etkileyen 10 besin Grubu

  1. Yeşil yapraklı sebzeler: Yüksek miktarda içerdikleri K vitamini, lutein, beta-karoten, folik asitler gibi antioksidanlarla beynin genç kalmasında, bunama ve Alzheimer hastalığından korunmada etkilidir.

  2. Sebzeler: Güçlü antioksidan özelliğe sahip vitamin, mineral ve besin ögelerinden zengin sebzeler beyin fonksiyonlarının ve zihinsel çevikliğin korunmasında etkilidir.

  3. Yağlı tohumlar: Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar E vitamini ve doymamış yağ asidi içeriğiyle beyindeki bilişsel performanstaki düşüşü önlemeye yardımcıdır.

  4. Meyveler: Çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi meyveler ‘polifenol’ içeriğiyle beyin sağlığını korumaya yardımcı olur.

  5. Tam Tahıllar: Vücudunuzdaki her şey gibi beynin de çalışması için enerjiye ihtiyaç vardır. En iyi enerji yakıtı da karbonhidratların yapıtaşı glukozdur. Bu tahıl grubu tercihinde tam tahılları tercih ederseniz kan şekeri yavaşça yükselir ve gün boyu zihinsel olarak uyanık kalmanıza yardımcı olur.

  6. Deniz Ürünleri:Omega-3 yağlı balıklarda EPA ve DHA formunda bulunur. Düşük DHA seviyeleri, Alzheimer hafıza kaybı riskini arttırır.

  7. Kümes Hayvanları: İçerdiği B vitaminleri ve aminoasit içeriği ile bilişsel sağlık için gereklidir.

  8. Zeytinyağı: Zeytinyağı içerdiği polifenoller sayesinde hafızayı iyileştirir.Beyni toksik bileşiklere karşı korur.

  9. Şarap: İnsanlarda özellikle yaşın ilerlemesiyle beyinde algılamayı sağlayan sinapsler arasında plak oluşumu başlar. Şaraptaki polifenoller(özellikle kateşinler)bu plakların oluşumunu geciktirir. Aynı zamanda kırmızı şarap resveratrol içeriğiyle Alzheimer hastalığından korunmaya yardımcı olur.

  10. Kurubaklagil: Kurubaklagiller içerdikleri izoflavon sayesinde bilişsel yaşlanmayı yavaşlatır.

MIND Diyetinde Kaçınılması Gereken Besinler

  • Haftada 3 porsiyondan daha az kırmızı et tüketiniz.

  • Günlük 1 çorba kaşığından daha az miktarda tereyağı ve margarin tüketilebilir.

  • Haftada en fazla 60 gr yağlı ve tuzlu peynir çeşitlerinden tüketiniz.

  • Haftada en fazla 4 porsiyon hamur işi ve tatlı tüketiniz.

  • Haftada en fazla 1 kez kızarmış ve fast food tarzı besin tüketilebilir.

MIND Diyeti-Bilimsel Kanıt: MIND diyeti henüz yeni oluşturulan bir diyettir. Diyetle ilgili ilk veri 2015’te yayınlanmıştır. Rush University Medikal Center’da yapılan bir çalışmada bu diyet modeli 923 kişi üzerinde denenmiştir.Diyete uyumu iyi olan bireylerde Alzheimer riskinin azalmasına yardımcı olduğu saptanmıştır.

Sağlıklı ve huzurlu günlere…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)