Diyet Sürdürülebilir Olmalı

Yazar Fatih BıçaklarDiyetisyen • 3 Mart 2021 • Yorumlar:

Bir bakmışsın 2 ayda 10 kilo vermişsin, bir bakmışsın 5 ayda henüz kilo verememişsin…

Her iki durumun da sonu; ya rehavete düşüp bırakma ya da yapamıyorum deyip bırakmaya doğru gidiyor. Yani nereye baksak olmuyor, olmuyor…

Diyete ‘’bedel ödeme’’ gözü ile bakarsak olmayacağını söylemek isterim. Diyete yaşam tarzı olarak bakacağız. Yani diyet, sürdürülebilir olacak. Hani; 1 haftada 5 kilo verdirdiğini iddia eden diyetimsi programlar, şu diyeti denilen ve vadettiği ultra olumlu sonuçlar, gerçek mi?

DEĞİL!

Diyet, hayatınıza uygun olacak. Diyet denince aklınıza ‘’eyvah’’ gelmeyecek. Evde ne bulunuyorsa onunla besleneceğiz. Her an ne pişirsem derdi olmayacak. İşte kısaca biz buna Sürdürülebilir Beslenme diyeceğiz.

Tam olarak nedir sürdürülebilir beslenme?

Aslında diyetten ayrı bir olaydır. Sadece diyet gözü ile bakarsak minik bir kum tanesini ciddiye almış oluruz ama ardında duran bir dağ var. Besinler bize topraktan gelir, toprağı korumalıyız. Besinler Güneş ışığı ve hava ile olgunlaşır meyve verir, havayı korumalıyız. Sonsuz bir kaynakmışçasına tüketimin sonuçlarını iyiden hissetmeye başladık. Biz tüketirken Dünya’mız eksiliyor. Yaşam bulduğumuz Dünya, böyle giderse bizi kendisinden uzaklaştıracak. Bunu da bize artık besin, su vermeyerek yapacak.

Sürdürülebilir beslenmede bunun yanında, kişinin bulunduğu yörede yetişen besinler tüketilecek. Böylelikle kişinin cebine en uygun durum da sağlanmış olacak. Tabi ki de bunlar yapılırken mevsiminde besinler tüketilecek.

Gezegenimizi koruyalım, bunun için saymış olduğum tüm maddeleri yani aslında olması gerekeni yapalım. Mesela israf etmeyelim. Sadece ihtiyacımızı ve uygun olanı alalım. Aksi halde yaşanacak ve tüketim yapılabilecek ne besin ne de dünya kalacak…

Sağlıkla…

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)