Kan Grubuna Göre Beslenme

Yazar Fatih BıçaklarDiyetisyen • 27 Nisan 2022 • Yorumlar:

Beslenme, insanın varoluşundan bu yana sürekli değişen, gelişen, önem arz eden bir eylem olmuştur. Bu durum son yüz yılın yarısından sonra etkisini daha da çok artırarak devam etmiştir. Çünkü biliyoruz ki artık sağlığımız beslenme ile net olarak ilişkilidir.

Beslenme, sağlık, kilo, güzellik dörtlemesi değişen dünyada yerini iyiden iyiye sağlamlaştırdı. Bu yüzden de her yıl değişen isimleri ile diyetler ortaya çıkıyor. Hangisi sağlıklı ve hangisi sağlıksız bilemiyoruz.

Bunlardan bir tanesi de ‘’Kan grubuna göre beslenme’’.

Kan grubuna göre beslenme nasıl ortaya çıkmış ve bize neleri vaat ediyor?

Kan grupları, insan türünün gelişiminde ve değişiminde farklı yerlerde ve zamanlarda ortaya çıkmıştır. İnsan evrimleştikçe gelişmiş, dünyanın farklı bölgelerine dağılmış, üremiş, ve daha çok yer, daha çok canlı keşfederek kan grupları da farklı olarak ortaya çıkmıştır. Bu durum kan grubu beslenmesinin temelini oluşturur.

Avcı- toplayıcıdan ateş yakmaya, ardından aletler üretmeye ve tarıma, yerleşik hayata geçen insan evriminde beslenme de tabi ki değişti. Tarım yaparken tahılların olgunlaşmasını bekleyemez ve alternatif gerekir, bunun için uzun süre saklamayı öğrendiler. Baklagiller ve tahılları evcilleştirerek sürdürülebilirliği sağladılar. Böylelikle sadece mevsiminde olan ve uzun süre saklanamayan sebzelere muhtaç kalmadık ve sürekli farklı şekilde beslenebildik.

Bu durumlarda da insan evrimleştikçe kan grupları ortaya çıkıyor, fikir olarak da kan gruplarının farklı şekilde ortaya çıkmasında beslenme farklılığı olduğu söyleniyor. Örneğin;

-A kan grubuna sahip olan kişilerin tarım yapan kişiler olarak evrimleştiği iddiası ile vejetaryen diyeti uygulamaları önerilir. Süt ve muz da yasaktır.

-0 kan grubuna sahip kişilerin et, balık, kümes hayvanları ve sebze tarzı beslenmesi önerilir. 

-B kan grubuna dahil kişilerin göçebe olduğu düşünülmektedir. Bundan dolayı bu kişilerin; kırmızı et, yumurta, süt ürünleri, sebze tüketebileceği söylenmektedir.

-AB kan grubuna dahil olan kişilerse; tofu, deniz ürünleri, bazı tahıllar, sebzeler, meyveler ve süt ürünlerini tüketebilirler. Tütsülenmiş et ve ürünlerinden ve alkolden uzak durmaları gerektiği düşünülüyor.

Kısacası bu diyetin şu anda uygulanması, yaklaşık 8 milyar olan dünya nüfusunu 4’e ayırmaktır. 

Unutulmaması gereken en temel ve en önemli bilgi şu; insan evrimleştikçe vücudu ona adapte eden bakterilerimiz var. Örneğin farklı bir coğrafyaya giden insan nasıl oraya alışıyor ise farklı çeşit besinlerin de (sağlıklı olması koşulu ile) sindirimi için adapte oluyor. Her gün alınması gereken 70 tane besin ögesinin sadece et, sadece sebze yiyerek nasıl karşılayabiliriz? Her gün mutlaka alınması gereken lifleri almak için tahıl veya kuru baklagil veya sebze tüketmezsek nasıl alabiliriz? Diyet her zaman sürdürülebilir olmalıdır. İster kilo verin ister kas yapmak isteyin, ilk önce sürdürülebilir sizin vücudunuza iyi gelmesi gerekir. 

Sonuç olarak, mucize diyet yoktur. Vücudu en iyi şekilde beslemek vardır. Çeşitli beslenmek ve sağlıklı olmak temel koşulunuz olmalıdır. Bununla birlikte rahatça kilo da verebilirsiniz, kas da yapabilirsiniz, hastalıklardan da uzak olabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)