Diyetinizin İşe Yaramamasının 3 Nedeni

Yazar Gizem SoncuDiyetisyen • 24 Mart 2022 • Yorumlar:

Çok istikrarlı bir şekilde spor yaptınız, hatta sürekli sağlıklı beslendiniz ama kilo veremediniz. Sanırım dünyanın en can sıkıcı durumu. Sizi anlıyorum, can sıkıcı olduğu kadar motivasyon düşüren de bir durum aslında. Biliyor musunuz benim de sık sık duyduğum şikayetlerden biri bu. Güzel başlayan ancak sonuç vermemiş ve sonu hüsranla biten süreçler.. Her türlü yolu denediniz fakat tartıda değişiklik göremiyorsunuz. Ayrıca sebebini de bilmekte bir hayli zorlanıyorsunuz.

İşte bu sıkıntıyı yaşayan insanlar için iki kategori bulunuyor:

1- Ne yaparsa yapsın kilo veremeyen insanlar

2- Bir süre diyet ile kilo vermiş fakat sonrasında hepsini geri almış insanlar

 

Bu kategorilerden hangisinde olduğunuza siz karar verin. Ayrıca isterseniz birinci isterseniz de ikinci kategoride olun farketmez ancak bir sağlık problemi ile karşı karşıya olduğunuzu bilin! Bu durum karşısında mutlaka gerekli tahlilleri yaptırın ve sizi engelleyen durumları bilin.

 

Kilo vermek için ise hangi tür beslenirseniz beslenin, tutarlı bir egzersiz ile birleştirmeniz şart! Eğer size söylediğim bu kombinasyonu yaparsanız o zaman kilo kaybı hedefinize hızlı adımlarla ulaşmanız mümkün!

 

Diyetinizi Yeterli Süre Uyguluyor Musunuz?

 

Kilo vermeyi hedeflediniz ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir diyeti seçtiniz diyelim. Daha sonra birkaç kilo verdiniz fakat sonrasında kilo kaybınız durdu. Sizler de bu diyetin size uygun olmadığına karar vererek başka bir diyet planına geçiş yaptınız ama yine kilo kaybı olmadı. Sonra yeniden bu diyetin size uygun olmadığına karar verdiniz. Peki gerçekten diyet mi suçlu? Ya sorun sizdeyse?

 

Lütfen kendinize dürüst olun ve asıl sorunu bulun! Sorun diyet listeleri değil sizsiniz! Neden mi? Çünkü; anında sizi istediğiniz kilolara kavuşturacak mucizevi bir diyet yoktur. Kilo vermek uzun ve meşakkatli bir yoldur. Bol bol da sabır ve azim gerektirir. Şöyle düşünün; bütün kiloları bir gecede almadınız değil mi? Öyleyse nasıl bir gecede vermeyi düşünüyorsunuz? Böyle bir şey gerçekten mümkün olmamalı değil mi?

 

Yapmanız gereken en basit ve etkili yol; size ve hayatınıza uygun bir diyet planı seçmek ve o şekilde ilerlemek. Acaba daha iyi bir diyet listesi var mı diye düşünmeyi bırakın ve kendi diyetinize odaklanın. İnanın size uygun olarak planlanmış olan diyet sizin için en iyi diyettir! 

 

Yeterli Miktarda Kalori Tüketiyor Musunuz?

 

En büyük problemlerden biri kesinlikle bu. O yüzden bu kısımda yazdıklarımı daha dikkatli okumanızı tavsiye ederim. Çoğu insan çok fazla yediği için kilo veremediğini düşünür ve az yiyerek kilo vereceğine inanır. Bazı durumlarda bu yöntem doğru kabul edilse de uzun vadede kalori kısıtlamak bir işe yaramaz. Aldığınız kalorileri azalttığınızda; vücut yakacak olarak yeterli kaloriye ulaşamadığından yağları ve kasları yakmaya başlar. Vücudunuzu böyle bir döngüye mahkum ettiğinizde ise; vücut daha az kalori ile hayatta kalma moduna geçiş yapar. Bu mod açıldığında da hayatta kalma modunun devamlılığı için depolanma işlemi başlar.

 

Çözüm önerim; kendinizi açlık diyetlerine mecbur bırakmamanız ve besin günlüğü tutarak ilerlemeniz. Neler yediğinizi yazmak sizin için de farkındalık olacaktır. Bu farkındalık sayesinde yavaş yavaş kilo kaybı sağlanır. Kas kaybı gibi durumların da önüne geçilir. Besinleri komple kesmektense porsiyonları küçültmek daha ideal kabul edilir. Diyetinizde kas kaybı gerçekleşmeden  kilo vermek için haftada 1 kilo kaybetmeyi hedeflemeniz yeterlidir! 




 

Uzun Süredir Diyet Mi Yapıyorsunuz?

 

Zayıflama konusunda başarısız olan çoğu insan, uzun süre diyet yapmış ve artık bu diyetlerin içinde kaybolmuş oluyor. Başlarda iyi giden diyetler sonlara doğru bozuluveriyor. Bunun en büyük sebebi de tekdüzelik. Tekdüze uygulanan programlar da bir süre sonra olumlu katkı sağlamamaya başlıyor. İşte sıkıntı bu. Böylece kilo kaybı artık duruyor. 

 

Uzun süre diyet yaptığınız zaman ihtiyaç duyduğunuz şeyler de tıpkı geçen zamanlar gibi değişiklik göstermiş oluyor. Bu durumda tekdüze kalan diyetiniz sizin değişen ihtiyacınıza uyum sağlayamıyor. Ardından metabolizmanız yavaşlamaya ve aldığınız verim azalmaya başlıyor!

 

Bence vücudunuza biraz zaman verin ve onu biraz dinleyin. Mesela 3-4 aydır diyet yapıyor ve artık yeme krizinin önüne geçemiyorsanız biraz mola verin. Bazen mola vermek sizi diyet konusunda yeniden motive etmeye yardımcı olur. Bir süre diyet modundan çıkarak istediğiniz besinleri yavaş yavaş tüketmek aşırı kalori alımının da önüne geçer! 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)